Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalé účetní základní školy hrozí za zpronevěru 14,5 milionu až deset let. Soud začne v únoru

Až deset let vězení hrozí bývalé účetní ZŠ Holečkova v Olomouci, která je obžalovaná ze zpronevěry více než 14,5 milionu korun. Peníze sedmapadesátiletá žena zaslala virtuálnímu zahraničnímu příteli, který se vydával za amerického lékaře. Soud začne v únoru.

Vyšetřování kriminalisté ukončili s návrhem na obžalobu na začátku prosince loňského roku, obžaloba ze zpronevěry byla podána v polovině téhož měsíce. "Líčení je nařízeno na 9. února," uvedl státní zástupce Jan Beránek.

Bývalá účetní se podle něho přiznala, je tak možné, že se podaří oběma stranám sjednat dohodu o vině a trestu ještě před začátkem jednání nebo při jeho zahájení, obžalovaná také může případně na začátku jednání vyslovit svou vinu. S touto alternativou počítá i soudce Eduard Ondrášek. "Jednání je nařízeno pouze na jeden den. Není to složitý případ, pokud se tam neobjeví něco neočekávaného," řekl soudce.

Nemáte peníze na výplaty, řekla banka řediteli olomoucké školy. Policie vyšetřuje patnáctimilionovou zpronevěru

Hospodářská kriminálka vyšetřuje případ zpronevěry takřka 15 milionů korun z účtů jedné ze základních škol v Olomouci. O kauze informovala Česká televize. Podle náměstka primátora Karla Konečného se na policii přišla udat hlavní účetní. Peníze na...

Událost se stala v ZŠ Holečkova, která je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Peníze podle kriminalistů z odboru hospodářské kriminality žena postupně převáděla z účtu svého zaměstnavatele na svůj bankovní účet od 25. dubna do 14. června loňského roku. Obratem je vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu.

Na věc se přišlo poté, co banka vedení školy upozornila na to, že na účtech nejsou prostředky na výplaty. Škole nakonec muselo finančně pomoci město. Sedmapadesátiletá žena, která ve škole pracovala řadu let, byla propuštěna. Událost nakonec stála místo i ředitele školy, který odstoupil z funkce. Zpronevěřené finance se zatím nepodařilo dohledat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Základní škola Holečkova

Štítky zpronevěra, škola, účetní, kriminalita, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalé účetní základní školy hrozí za zpronevěru 14,5 milionu až deset let. Soud začne v únoru  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.