Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Falešný policista z Interpolu a voják v Afghánistánu. Muž a žena z Přerovska přišli o tři miliony

Voják na misi v Afghánistánu, investice do komodit, napadené bitcoinové účty a zásah falešného příslušníka Interpolu. Do spleti složitých příběhů internetových podvodníků se nechala nalákat trojice důvěřivých lidí z Olomouckého kraje. Celkem přišli o více než tři miliony korun, po pachatelích nyní pátrají kriminalisté.

Nejvýraznější finanční újmu utrpěl starší muž z Přerovska, který se od loňského srpna pustil do investování přes internet. Oslovil firmu, se kterou podepsal smlouvu o otevření obchodního účtu. Firma mu po zaplacení vstupního poplatku přidělila analytika, který muži radil s investicemi. S vidinou zisku odeslal během měsíce několik plateb v hodnotě přes 310 tisíc korun. Jeho poradce ale chtěl povýšit investování na další úroveň a doporučil mu instalaci aplikace Anydesk pro vzdálené ovládání počítače. Podle rad analytika pak poslal na nový bitcoinový účet přes více než 560 tisíc.

„Po každé investici mu chodily snímky jeho investičního účtu se zisky, kterých dosáhl. Začátkem prosince tam měl již 60 tisíc dolarů a rozhodl se polovinu investovat a druhou polovinu vybrat,“ přiblížila policejní mluvčí Miluše Zajícová. Tento krok ale přinesl komplikace.

„Ozval se mu analytik, který se mu po celou dobu investování věnoval a na základě toho pak údajný policista Interpolu. ten ho informoval o napadení jeho bitcoinového účtu zloději a nemožnosti provádět v něm jakékoliv transakce. Přišlo mu z Interpolu i potvrzení se sdělením, že se jedná o tajnou operaci a nesmí o tom s nikým mluvit a s účtem jakkoli manipulovat,“ řekla k dalšímu pokračování příběhu mluvčí Policie ČR.

Muž opět přistoupil na pokyny neznámých lidí, založil si další bitcoinový účet a pokračoval v investování. Když si chtěl znovu vybrat peníze, opět se objevil problém. „Přišla mu zpráva, že musí zaplatit 50 procent z částky, kterou si chtěl vybrat, což bylo v tomto případě 15 tisíc dolarů. Koncem prosince peníze odeslal a spolu s ním i další požadovaný poplatek ve výši čtyři a půl tisíce dolarů jako daň za převod a taky provedl i další transakce. Opět mu chodili scany se zisky, ale jejich převodu na svůj účet se nedočkal ani po poté, co mu analytik slíbil, že se podívá, kde by mohl být problém. Od té doby se totiž odmlčel a už se neozval,“ popsala situaci Miluše Zajícová. Po následné kontrole investičních účtů muž z Přerovska zjistil, že tam žádné peníze nemá a přišel tak v součtu o více než 1,6 milionu korun.

Americkému generálovi poslala všechny úspory i intimní fotky. Podvodník pak ženu vydíral

Virtuální vztah s americkým generálem na misi v Sýrii přišel draho dvaapadesátiletou ženu z Olomoucka. Ta uvěřila legendě internetových šejdířů a na neznámé účty naposílala přes 600 tisíc korun. Ženě při řešení situace internetového přítele...

Přes milion korun vylákali podvodníci z pětašedesátileté ženy z Hranicka. Ta přišla na služebnu s oznámením, že s ní přestal komunikovat voják, který byl na misi v Afghánistánu a dluží jí vysokou peněžní částku. „S dotyčným se seznámila na internetové seznamce a psali si. Netrvalo dlouho a požádal ženu o finanční příspěvek, protože se nachází v nezáviděníhodné situaci a v současné době nemá přístup k penězům, které vydělal. Slíbil jí ale, že jakmile se vše urovná, peníze ji při návštěvě České republiky vrátí,“ vylíčila mluvčí Zajícová.

Seniorka poslala svému virtuálnímu příteli 6800 eur na turecký bankovní účet, ovšem opět se vyskytl zádrhel. „Bohužel se peníze k němu nedostaly, protože když mu je agent vezl, byly zadrženy na letišti v Londýně. Následovaly další strastiplné povídačky a další žádosti o peníze, které žena posílala na různé účty. Poslední platbu provedla v posledních dnech roku 2021 a podle instrukcí ji odeslala na účet společnosti binance.com,“ konstatovala Miluše Zajícová.

Po dvou měsících, kdy se žena nedočkala ani peněz, ani vojáka, nabyla přesvědčení, že se stala obětí podvodníků a zamířila na policii. „Oba případy šetříme pro trestný čin podvod a druhý navíc o trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ poznamenala mluvčí.

Nové způsoby a sociální inženýrství. V Olomouckém kraji vzrostl počet internetových podvodů

Policisté z Olomouckého kraje sledují nárůst internetových podvodů o více než polovinu. Objasnit se jim daří ale necelou třetinu a pachatelé stále vymýšlejí nové způsoby, jak si podvodem přivydělat. Největší vzestup sleduje policie u podvodů s...

Skutečně nepříjemné překvapení čekalo na jedenapadesátiletého muže z Olomoucka, který povolil neznámým lidem přístup ke svému počítači, aby mu pomohli s investováním. Na svůj přístroj si nainstaloval aplikaci Anydesk a podle pokynů poradce se přihlásil do internetového bankovnictví. „Jakmile tak učinil, vypnul se mu monitor. Po opětovném spuštění notebooku se přihlásil ke svému bankovnímu účtu a zjistil, že na účtu má zůstatek 740 korun. Neznámý pachatel mu mezitím bez jeho vědomí z účtu odčerpal 240 tisíc korun,“ konstatoval policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že případ vyšetřují policisté pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody až na osm let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, investice, Olomouc, Přerov, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný policista z Interpolu a voják v Afghánistánu. Muž a žena z Přerovska přišli o tři miliony  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.