Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po jeho útoku zemřel bezdomovec, mladíka poslal soud do vězení na dva roky

Ve věku šestnácti let napadl a okradl chlapec v Šumperku dva bezdomovce, jeden z nich podlehl zraněním, které mu způsobil. Olomoucký krajský soud mladistvému původně uložil podmíněný trest na jeden a půl roku. Verdikt ale zpřísnil Vrchní soud v Olomouci, který obžalovaného potrestal dvěma lety odnětí svobody.

Případ se odehrál u šumperského nádraží na začátku července 2021, obžalovanému bylo v době činu 16,5 let. Bezdomovce napadl společně se svým kamarádem, kterému v době činu nebylo ještě 15 let, ten s ohledem na věk před soudem jako obžalovaný nestanul.

Pracovnice olomoucké herny podlehla zraněním. Loni ji s revolverem přepadl bezcitný recidivista

V téměř rok trvajícím náročném boji o život podlehla pracovnice olomoucké herny, kterou loni v květnu přepadl celoživotní kriminálník a z těsné blízkosti ji střelil do hlavy. Sedmapadesátiletá žena ze Štěpánova podle regionálního Deníku zemřela v...

Mladík byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a krádež, u krajského soudu prohlásil vinu. Vrchní soud v pondělí trest zpřísnil s ohledem na řadu přitěžujících okolností. Uložený podmíněný trest s výchovnými opatřeními označil soud za nezákonný. „Trestní opatření, které bylo pachateli uloženo, byly jednostranné, výrazně ve prospěch obžalovaného. Nalézací soud dostatečně nezohlednil následek protiprávního jednání mladistvého spočívající v úmrtí poškozeného a také chování mladistvého od září 2022, kdy nerespektoval podmínky dohledu probačního úředníka,“ uvedli soudci.

Podle vrchního soudu je náhled obžalovaného na jeho chování vágní a jeho lítost byla přeceněna. Způsob života soud označil jako parazitní. Obžalovaný, kterému bylo letos v lednu 18 let, během dohledu nezačal studovat ani řádně pracovat. Jednání se navíc dopustil pod vlivem alkoholu, který užíval i nadále, dodal soud. Mladíkovi navíc uložil jako náhradu škody zaplatit 160 tisíc korun.

Případ se odehrál u šumperského nádraží na začátku července 2021. Útočník tam podle obžaloby s mladším kamarádem napadl a okradl dva bezdomovce, pětapadesátiletý muž poté kvůli těžkým zraněním zemřel. Mrtvého bezdomovce našli lidé v blízkosti šumperského autobusového nádraží v pátek 9. července. Mladík podle spisu napadeného bezdomovce okradl o mobilní telefon, cigarety a menší finanční hotovost.

Kriminalisté předloni v létě podali krajskému státnímu zástupci podnět pro jeho vzetí do vazby, který soud akceptoval. Později byl mladík z vazby propuštěn. Vzhledem k věku obžalovaného mu u soudu hrozila poloviční trestní sazba, tedy čtyři až osm let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, napadení, útok, násilí, smrtelný útok, tragický útok, bezdomovec, napadení bezdomovce, mladík Šumperk, bezdomovec Šumperk, soud, trest, vězení, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po jeho útoku zemřel bezdomovec, mladíka poslal soud do vězení na dva roky  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.