Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Faktura pro důvěřivce: internetoví podvodníci si na Olomoucku přišli během týdne na tři miliony

Fiktivní fakturu z dílny internetových podvodníků vystavili policisté na Olomoucku jako souhrn činnosti kyberzločinců v regionu za uplynulý týden. Na policii se obrátilo čtrnáct lidí, kteří v součtu přišli o více než tři miliony korun. Nejvíce důvěřivců naletělo na klamné investice do kryptoměn.

Novou formou ilustrují policisté závažnost a riziko při obchodování, investování či komunikaci na internetu s neznámými osobami. Ačkoliv se informační a preventivní kampaně bank či policie snaží apelovat na obezřetnost občanů, oznámení o podvodech řeší policisté nejen na Olomoucku, ale také v dalších regionech stále mnoho. „Internetovým podvodům v uplynulém týdnu vévodily zejména podvodné investice do kryptoměn, případy oklamaných inzerentů, kteří přišly o peníze při prodeji věcí na inzertních portálech a své místo na prvních příčkách podvodů si udržel i volající falešný bankéř či fiktivní bezpečnostní technik banky. Do sítě klamavých praktik nepoctivců se nechali lapit zejména lidé ve věku okolo čtyřiceti a padesáti let,“ bilancuje olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Nové způsoby a sociální inženýrství. V Olomouckém kraji vzrostl počet internetových podvodů

Policisté z Olomouckého kraje sledují nárůst internetových podvodů o více než polovinu. Objasnit se jim daří ale necelou třetinu a pachatelé stále vymýšlejí nové způsoby, jak si podvodem přivydělat. Největší vzestup sleduje policie u podvodů s...

Minulý čtvrtek se tak na policisty v Olomouci obrátila také pětapadesátiletá žena z Přerovska, která během dopoledne přišla o šest set tisíc korun, na tuto částku si navíc vzala úvěr. Uvěřila totiž falešnému pracovníkovi banky, který ji zavolal se zprávou, že pravděpodobně došlo k odcizení její bankovní identity. Další postup záchrany financí měl zajistit domnělý bezpečnostní technik České národní banky, který záhy skutečně ženu telefonicky kontaktoval. „Během hovoru ji instruoval, jakým způsobem může ochránit své finanční prostředky. Důvěřivé ženě poradil, aby si ve své bance zažádala o co možná nejvyšší úvěr, čímž se takzvaně finančně zneschopní. Tím měla znemožnit případnému podvodníkovi čerpat na její osobu další úvěr. V dalším kroku jí doporučil vložit celou úvěrovou částku do bitcoinmatu, prostřednictvím kterého se jí peníze bezpečně uloží na účet České národní banky,“ popsala mluvčí Vaňharová příběh, kterým podvodníci ošálili další oběť.

Žena si tak ihned objednala taxi a jela do Olomouce. V obchodním centru si sjednala v bance úvěr ve výši takřka 600 tisíc korun. Peníze hned vybrala a podle QR kódů zaslaných údajným bezpečnostním technikem je vložila do bitcoinmatu. Po pachateli i penězích tak budou za značně složitých podmínek pátrat policisté.

Jak nenaletět podvodníkům
Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi do kryptoměn, často s příslibem velkého výnosu.
Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy a e-maily, ve kterých se Vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a Vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku, a pokud Vás popsaným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se obrátit na tísňovou linku Policie České republiky.
Při prodeji zboží na inzertních portálech zpozorněte vždy, když kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, investice, úvěr, falešný bankéř, Olomouc, Přerov, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Faktura pro důvěřivce: internetoví podvodníci si na Olomoucku přišli během týdne na tři miliony  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.