Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zlatá rozlučka. Olomoucká atletka Zatloukalová zkompletovala medailovou sbírku a míří do Kanady

Veleúspěšnou sportovní kariéru zakončila nečekaným triumfem a posledním chybějícím titulem na republikové úrovni vícebojařka Barbora Zatloukalová z Atletického klubu Olomouc. Mimořádně talentovanou i pilnou atletku již delší dobu láká životní změna v podobě pracovní cesty do Kanady.

Barbora Zatloukalová za svého působení v Olomouci posbírala z mistrovství České republiky 40 medailí, přičemž 14 medailí bylo zlatých. „Jako jediná žena v republice získala všechny mistrovské tituly z vícebojů od kategorie mladších žákyň až po dospělou kategorii. Což je určitě unikát. Jméno Barbora Zatloukalová bude asi navždy napsáno zlatým písmem v síni slávy Atletického klubu Olomouc,“ usmívá se při ohlédnutí za kariérou vícebojařky z Hané manažer olomouckého klubu Pavel Vrzala.

Po začátcích v judu se Barbora vrhla na atletiku, nejprve ve všestranně zaměřených přípravkách. Ve dvanácti letech pak přešla k trenérovi Zdeňku Rakowskému. Hned po prvním roce tréninku vybojovala jako mladší žákyně zlato na mistrovství republiky. „Medaili ji tehdy předával šéftrenér Českého atletického svazu, trojnásobný mistr světa v desetiboji, Tomáš Dvořák. Bára se poctivě připravovala dál a v roce 2011, kdy se v Olomouckém kraji konaly Hry letní olympiády dětí a mládeže, vybojovala dvě zlaté medaile! Bára tehdy dostala pozvánku do Ostravy na Zlatou tretru, na tiskovou konferenci s legendárním Usainem Boltem,“ zmínil Pavel Vrzala zajímavá setkání olomoucké atletky.

„Od malička byla talent od přírody. Vynikala nad ostatními závodnicemi. Je vnímavá, učenlivá. Všechno jí šlo na první dobrou,“ doplnil předseda AK Olomouc David Uhlíř. Úspěch ale nepramenil jen z talentu, ale také z poctivého přístupu k tréninku. Po juniorském mistrovství světa zamířila Barbora do Prahy do univerzitního klubu USK.

Ze Šumperka přes Olomouc do Oklahomy. Talentovaná sprinterka Kubíčková zamíří za studiem do USA

V březnu potvrdila svou mimořádnou výkonnost a talent na mistrovství republiky v Ostravě. Reprezentantka Atletického klubu Olomouc Eva Kubíčková se v osmnácti letech díky juniorskému českému rekordu na šedesátimetrové trati kvalifikovala na...

„V Praze měla skvělé tréninkové podmínky, soustředění v teple a výbornou regeneraci. Bára svoji výkonnost nepatrně zlepšovala, ale bohužel měla i zdravotní problémy. Jak se říká, i dobré jídlo se někdy přejí, a Bára se v roce 2020 vrátila zpět do Olomouce. Nikdo nečekal, že by se ještě aktivně zapojila do tréninku, protože jí to její zdravotní stav moc nedovoloval, navíc v ČR byl covid a stadion pro tréninky byl zavřený,“ vylíčil náročnější období olomoucké sportovkyně manažer Vrzala.

Barbora Zatloukalová se ale dohodla s dalšími nadšenými atletkami a v omezených podmínkách se jim dařilo připravit se na sezonu 2021. „Bára se domluvila s další výbornou vícebojařkou Míšou Gieselovou a překážkářkou Katrin Sásovou a začaly spolu trénovat. Holky vytvořily kamarádské trio, které se nakonec stalo pilířem ligového družstva. Holky trénovaly venku, v parku, v lese a vůbec jim nevadilo, že prší nebo sněží. V letní sezóně 2021 odjela Bára s Míšou na MČR ve víceboji, které se konalo v Třebíči a obě děvčata si tam vytvořila řadu osobních rekordů. Bára nakonec v sedmiboji vybojovala stříbrnou medaili v osobním rekordu. Překvapený byl nejen osobní trenér, ale i ostatní atletičtí trenéři a funkcionáři z celé ČR. Všichni byli překvapeni, že Bára po návratu do Olomouce tak výborně závodí,“ vypráví Pavel Vrzala.

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý

Zdravotní komplikace i radost ze skvělých výsledků prožil v roce 2022 olomoucký kulturista Patrik Šerý. Ostřílený závodník díky své zarputilosti překonal bolest spojenou s dlouhodobým přetížením kolenních vazů a v závěru sezony slavil úspěch na...

Atletce z Hané se dařilo překonávat další osobní rekordy. Vrcholem pak bylo únorové halové mistrovství České republiky. Barbora Zatloukalová kariéru ukončila podle hesla „V nejlepším se má přestat.“ V posledním závodě v pětiboji totiž vybojovala pětadvacetiletá vícebojařka zlatou medaili. Jako jediná se v ženské kategorii dostala přes čtyři tisíce bodů. Konečným součtem 4074 bodů zvítězila a stala se tak mistryní České republiky v halovém víceboji. „Vítězství mě velmi potěšilo, jsem moc ráda, že jsem mohla zlato v posledním závodě vybojovat. I když je škoda, že některé holky ve startovním poli chyběly. Vytáhly bychom se k ještě lepším výkonům. Jelikož jsem ukončila magisterské studium, tak budu bohužel končit i atletickou kariéru a začnu pracovat,“ objasnila Barbora po závodě pro Český atletický svaz.

Absolventku oboru Trenérství a management sportu na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého čekají další zážitky v zámoří. „Vítězství v posledním závodě je hezký bonus. Ale konec kariéry a cestu do zahraničí plánovala delší dobu. Chápu, že chce zkusit i něco jiného než atletiku, která byla od malička motorem jejího života. V Kanadě nebude v intenzivním tréninku techniky a podobně, ale věřím, že se vrátí s dalšími zkušenostmi. Posledního půlroku se věnovala u nás přípravě dětí a myslím, že minimálně v pozici trenérky ji u nás zase přivítáme,“ zakončil předseda klubu olomouckých atletů a atletek Uhlíř.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČAS - Tomáš Edlman

Štítky Sport, atletika, AK Olomouc, Barbora Zatloukalová, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatá rozlučka. Olomoucká atletka Zatloukalová zkompletovala medailovou sbírku a míří do Kanady  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.