Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pelotony profíků i budoucích hvězd: Olomoucký kraj přivítá prestižní Czech Tour a Závod míru

I v letošním roce budou silnice v Olomouckém kraji dějištěm dvou nejprestižnějších etapových cyklistických akcí v České republice. V červnu v Jeseníkách poměří během Závodu míru U23 síly talentované budoucí hvězdy světového pelotonu. Závěr července pak bude patřit podniku Czech Tour. Na něm se i tentokrát představí ostřílení profesionálové včetně stájí z nejvyšší kategorie UCI WorldTeams.

Závod míru je i letos součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší kategorie na světě pro jezdce do 23 let. Tvoří ho ještě etapové bitvy v Polsku, Slovensku a v Maďarsku a také ve Francii, kde se v srpnu jezdí slavná Tour de l´Avenir. V průběhu čtyř závodních dnů od 8. do 11 června čeká na horských silnicích Jeseníků národní týmy prověrka výkonnosti a odolnosti. Nejlepší jezdci pak mohou vybojovat vstupenku mezi cyklistickou elitu.

V minulosti se mezi vítěze Závodu míru zapsali Tadej Pogačar, Filippo Zana či David Gaudu, kteří jsou oporami svých týmů ve World Tour. „Letos na vycházející hvězdy pelotonu čeká celkem 421,4 kilometru, během nichž vystoupají 7 651 výškových metrů,“ naznačuje náročnost podniku mluvčí Alexandr Kliment. Při královské etapě tentokrát pojedou talentovaní cyklisté na Dlouhé stráně a následně je čeká ještě výjezd na Červenohorské sedlo.



„Každý rok vidíme, že k nám jezdí silní kluci, které záhy najdete ve World Tour. Jednotlivé reprezentace na Závod míru posílají nejlepší cyklisty. Mnohdy jsou na soupiskách týmů z elitní divize nebo patří pod křídla prokontinentálních týmů. A všichni si pravidelně pochvalují, že Jeseníky ukazují sílu všech jezdců. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o závod srovnatelný s těmi, které jsou někde v Pyrenejích či Alpách,“ zdůrazňuje Leopold König, ředitel Závodu míru do 23 let. Silnou sestavu by mohla postavit pro letošní ročník také česká reprezentace, bude však záležet také na programech jednotlivých jezdců v jejich stálých týmech.

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky
Prolog – 8. června: Jeseník – Jeseník (3,1 km/25 výškových metrů)
1. etapa – 9. června: Jeseník – Rýmařov (122,8 km/2 086 výškových metrů)
2. etapa – 10. června: Bruntál – Červenohorské sedlo (129 km/2 819 výškových metrů)
3. etapa – 11. června: Jeseník – Jeseník (166,5 km/2 721 výškových metrů)
Program Czech Tour 2023
1. etapa - 27. července: Prostějov – Uničov (164,7 km/2 139 výškových metrů)
2. etapa - 28. července: Olomouc – Pustevny (163,5 km/2 731 výškových metrů)
3. etapa - 29. července: Moravská Třebová – Červenohorské sedlo (158,9 km/3 344 výškových metrů)
4. etapa - 30. července: Šumperk – Šternberk (178,7 km/2 976 výškových metrů)


Červencová akce Czech Tour se v minulých letech konala pod názvem Sazka Tour, pro letošek ale došlo ke změně. „Ukazujeme světu, že v Česku umíme dělat skvělou cyklistiku. Budujeme národní sportovní poklad. I proto máme v názvu slovo Czech. Chceme, aby bylo jasné, s jakou zemí jsme spjatí. Inspirujeme se u nejlepších podniků v zahraničí, díváme se na Tour de Suisse, Tour de France a další. Chceme se neustále zlepšovat, posouvat se výš. Připravovat závody, které budou pravidelně v kalendáři těch nejlepších světových jezdců i týmů. Chystáme atraktivní a velmi náročné etapy, zároveň klademe velký důraz na bezchybný servis,“ vysvětluje v tiskové zprávě Leopold König, který je ředitelem i druhého prestižního podniku.

Hranice staví další úsek cyklostezky Bečva. Trasa spojená s řekou je jednou z nejdelších u nás

Další etapa výstavby cyklostezky Bečva se rozběhla v Hranicích. Do prázdnin by měl vzniknout nový úsek o délce přibližně osm set metrů, který se stane součástí jedné z nejdelších cyklotras v České republice. Město získalo významnou dotační...

Během čtyř etap Czech Tour ujedou cyklisté 665,8 kilometru a pokoří 11 190 výškových metrů. Zásadní úpravydoznala královská etapa. Cyklisté pojedou na Dlouhé stráně dvakrát, dojezd však bude na Červenohorském sedle. Téměř 3 500 výškových metrů během jediné etapy bude testem i pro ostřílené vrchaře a borce připravující se na španělskou Vueltu, kteří by se měli ve startovní listině představit.

„Věřím, že posunutím termínu do týdne hned po Tour de France využijí Czech Tour jako přípravu cyklisté, kteří se chtějí porvat o výsledek na mistrovství světa i na Vueltě,“ říká bývalý veleúspěšný závodník König.

Celkem už se do Czech Tour přihlásilo deset stájí s licencí UCI ProTeams. Účast na největším domácím etapovém závodě potvrdil tým Jumbo-Visma, jehož dres obléká úřadující šampion Tour de France Jonas Vingegaard. Druhou sestavou na startu z nejvyšší kategorie bude BORA – hansgrohe. Podle Petra Jonáka ze společnosti Sazka cílí organizátoři Czech Tour na budoucí posun závodu až do nejprestižnější třídy World Tour.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Brychta

Štítky Sport, cyklistika, Sazka Tour, Czech Tour, Závod míru, závod, peloton, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelotony profíků i budoucích hvězd: Olomoucký kraj přivítá prestižní Czech Tour a Závod míru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.