Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žena uvěřila podvodníkům a přišla o několik milionů. Peníze navíc nebyly její

Jednašedesátiletá žena z Olomouce uvěřila podvodníkům a ti ji připravili o několik milionů korun. Peníze navíc převedla z účtu své kamarádky. Policisté varují před podobnými podvodnými praktikami.

Žena přijala na konci ledna telefonát, ve kterém se jí neznámý muž představil jako příslušník cizinecké policie a zeptal se jí, zdali někomu v minulosti nesdělila přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví. Poté ji upozornil, že má očekávat telefonát od pracovnice banky.

Ta ji následně kontaktovala se sdělení, že byl napaden její bankovní účet. Žena podvodnici uvěřila a sdělila jí své přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Poté ve víře, že budou její peníze převedeny na bezpečné místo, potvrdila provedení tří transakcí v hodnotě 150 tisíc korun. Ty však, pravděpodobně, neproběhly a podvodníci tak v manipulaci ženy pokračovali dále.

Podvodníci využili toho, že žena měla dispoziční právo i k účtu své kamarádky. Přiměli ji tak, aby převedla na své konto téměř tři miliony korun.  "Ze svého účtu vybrala téměř dva miliony korun, se kterými zamířila před budovu nákupního domu. Na ulici, u jednoho z přechodů pro chodce, předala pod rouškou tmy celý obnos cizímu muži," uvedla v tiskové zprávě mluvčí policistů Petra Vaňharová.

Starší žena z Přerovska přišla o více než jeden a půl milionu. Chtěla investovat do akcií

O více než jeden a půl milionu korun přišla starší žena z Přerovska, která na sociálních sítích naletěla neznámému podvodníkovi. Ten ji přesvědčil, ať investuje do akcií energetické společnosti. Když chtěla transakci zrušit, pustila podvodníka...

Stejný příběh se poté opakoval i následující den. Tentokrát žena vybrala zbývající milion a předala je jinému muži. Peníze oběma podvodníkům předala poté, co vyslovili heslo, které si předtím dojednala s falešnou bankovní úřednicí. Ta ji i po prvním předání finančního obnosu telefonátem uklidňovala, že jsou peníze v bezpečí.

Žena se nakonec s tušením, že byla okradena obrátila na olomoucké kriminalisty. Ti případ začali prověřovat s podezřením na spáchání podvodu. V případě dopadení hrozí podvodníkům až 8 let ve vězení.

Policie upozorňuje občany, aby nereagovali na telefonní hovory, e-maily, či zprávy, ve kterých se je bankovní úředník snaží přesvědčit, že jsou jejich peníze v ohrožení. „Rovněž na všechny apelujeme, aby nesdělovali cizím osobám údaje ke svému internetovému bankovnictví či platební kartě,“ doplnila Vaňharová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky policie, varování, podvod, peníze, bankovní účet, podvodníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena uvěřila podvodníkům a přišla o několik milionů. Peníze navíc nebyly její  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.