Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vražda novináře, válka na Ukrajině a rodinné vztahy. Lidskoprávní festival Jeden svět se vrací do Olomouce

Cena bezpečí, téma letošního ročníku Jednoho světa odkazuje na současnou situaci ve světě, který se zdá jako jedna krize za druhou. Dokumenty, které se budou promítat na různých projekčních místech v Olomouci reflektují potíže, které prožívají lidé po celém světě.

„Všemi filmy letošního ročníku by mělo prostupovat téma nejistoty a hledání bezpečí,“ začala hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět Olomouc Anna Kvítková. Podotkla, že dokumenty budou pojednávat o otázkách rodinných financí, zneužívání nezletilých nebo domácí násilí. Do jisté míry se dokumenty budou věnovat i obecnějším tématům, jako je invaze na Ukrajině, vztahy, technologie a udržitelnost.

Samotný festival uvede v pondělí 27. března film Kuciak: Vražda novináře v olomouckém kině Metropol. „V tom autoři dopodrobna popisují samotnou vraždu slovenského novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, přičemž odhalují i dosud nezveřejněné záběry z vyšetřování,“ popsala koordinátorka s tím, že po promítání proběhne debata s investigativní novinářkou Zuzanou Šotovou.

Letošní Academia Film Olomouc uvede filmy z oscarových nominací. Nabídne i seriál Kronika orgasmu

Celkem 52 snímků se letos na konci dubna utká v soutěžích festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Diváci se mohou těšit na filmy z oblasti astronomie, etologie nebo dějin umění. Do Olomouce přicestují například kosmolog Chris...

Promítání slibuje ale i na dalších místech. Část projekcí bude probíhat v prostorách Muzea umění v Olomouci, Arcidiecézním muzeu u Dómu, na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého a v Divadle Na cucky. Filmy chtějí nabídnout i Olomoučanům ze sídlišť, proto je jedno projekční místo v prostorách Art Rubikon poblíž Fakultní nemocnice.

Součástí festivalu budou i školní projekce. „Pro více než šest set dětí budeme vysílat přes dvacet školních projekcí,“ objasnila Zuzana Králová, která projekce pro žáky základních i středních škol zajišťovala. V těch by měli autoři reflektovat jak přístup k životnímu prostředí, tak témata týkající se influencerů, rodinné vztahy a potlačování lidských práv po světě.

V rámci doprovodného programu připravili organizátoři řadu koncertů, workshopů a výstav, které mají reflektovat stejná témata, jako celý festival.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Adamec

Štítky Jeden svět, festival, Kuciak, kultura, dokumentární filmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vražda novináře, válka na Ukrajině a rodinné vztahy. Lidskoprávní festival Jeden svět se vrací do Olomouce  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.