Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stromečková snídaně. Na jehličnanech si pochutnávají zubři i velbloudi

Jedno z posledních tradičních povánočních zpestření si užila zvířata v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Od ošetřovatelů dostali velbloudi, zubři i kamzíci jako ranní pokrm neprodané vánoční stromečky. Zoo může přijmout pouze jehličnany od prodejců, kde je minimální riziko výskytu látek či předmětů, jež by mohly zvířatům ublížit.

Ačkoliv obecně si zvířata nejčastěji pochutnávají na částech listnatých stromů, ještě v polovině ledna se v prostorách safari servírovaly také jehličnaté pozůstatky loňských Vánoc. Veškeré stromy, které však zahrada může přijmout, pocházejí přímo od prodejců a jedná se o stromky, které se nepodařilo prodat do domácností. „Pochutnají si především kopytníci – kozorožci, velbloudi a další,“ přibližuje krmivářka Tereza Míšková, která zvířata si s pichlavými kusy rostlin dokáží při konzumaci poradit.

„Byť je blátivé počasí, zvířata o poslední várku vánočních stromků nepřišla. Na krmných místech je posnídali zubři, velbloudi a kamzíci. Po snídani se pak zvířata spokojeně odebrala do svých suchých příbytků a pod přístřešky,“ dodala v tiskové zprávě zooložka Libuše Veselá.

Kolik je kotulů nebo vlků? Návštěvníci Zoo na Svatém Kopečku počítají neposedná zvířata

Za začátkem roku mohou návštěvníci olomoucké zoo porovnat své pozorovací schopnosti s ošetřovateli a zapojit se do inventury zvířat. Obyvatele zahrady zaměstnanci přesně spočítali, jako výzvu si mohou tuto aktivitu vyzkoušet i zájemci z řad...

Zahrada stromky přijímá pouze od prodejců, protože u nich je minimalizováno nebezpečí, že po odstrojení zůstane ve větvích cokoliv, co by zvířatům mohlo ublížit, ať už část ozdoby, háček a podobně. A výběr se dále ještě redukuje, jelikož stromek by neměl být chemicky ošetřen, příliš zabalen nebo opatřen cedulkami. V zoo jako krmivo používají především jedle a případně borovice. „Vypadá to, že jsme marnotratní, ale aby mohly stromky posloužit dobrému úmyslu a setkat se s ohlasem ve zvířecí říši, můžeme zvířatům podstrojit pouze to, co ve zdraví zužitkují,“ vysvětluje mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Od tohoto týdne se například v Olomouci rozběhl sběr vánočních stromků od kontejnerů, odvoz probíhá současně s vývozem bionádob. Vyhozené stromky budou pracovníci odvážet až do závěru ledna a příležitostně i v průběhu února. „Recyklace stromků proběhne na kompostárně s řízeným procesem rozkladu,“ uvedli zástupci Technických služeb města Olomouce na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, krmení, zvířata, stromky, vánoční stromky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromečková snídaně. Na jehličnanech si pochutnávají zubři i velbloudi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.