Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Teplo a déšť zvedly Moravu i Bystřici. Olomouc hlídá situaci na náplavce

Deštivé a teplejší počasí o víkendu zvyšovalo přísun vody do řek a vyšší hladiny vodních toků byly znát také v Olomouckém kraji. V Olomouci dosáhla prvního stupně povodňové aktivity řeka Bystřice, Morava by mohla kulminovat až v průběhu úterka. Město a Povodí Moravy bude sledovat také situaci na nové náplavce u mostu Václava Rendera.

Z přibližně 120 centimetrů na více než 280 centimetrů stoupla výška hladiny řeky Moravy na hlásném profilu v Olomouci na Nových Sadech, k dosažení byť prvního stupně povodňové aktivity ještě kus chybí. Hranice bdělosti je v tomto místě stanovena na 360 centimetrů.

Olomoucký magistrát v neděli uvedl, že na území Olomouce by řeka Morava měla kulminovat v úterý 21. února. Mírný pokles průtoků zaznamenávala stanice na Nových Sadech už v pondělí ráno. „Je předpoklad, že nebude dosaženo 1. stupně povodňové aktivity. Na lokálních tocích na území obce s rozšířenou působností Olomouc však není vyloučena možnost dosažení povodňových stavů,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

V neděli večer vrcholila hodnota výšky hladiny na Bystřici v hlásné stanici Velká Bystřice, kde voda začala klesat pět centimetrů před dosažením druhé stupně povodňové aktivity. V Olomouci tok zaplavil například zánovní cyklistický podjezd pod Hodolanskou ulici. „Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba města Olomouce,“ poznamenala mluvčí Doleželová.

Sledovaným prvkem je také nová náplavka mezi Komenského ulicí a Masarykovou třídou, která se občanům zpřístupnila ve druhé polovině loňského roku. Při projektování protipovodňových opatření a nové podoby řeky mezi dvojicí mostů se počítalo také s tím, že rekreační náplavka bude pravidelně přibližně na třicet dní v roce zaplavována. „Zvýšená pozornost bude věnována oblasti náplavky na pravém břehu Moravy v Olomouci mezi mostem u Bristolu a mostem Václava Rendera, kde by v důsledku vyšších průtoků mohlo dojít k jejímu uzavření,“ upozornila mluvčí města.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky povodně, bdělost, první stupeň, Bystřice, Velká Bystřice, Olomouc, náplavka, Morava, Domašov, Český hydrometeorologický ústav, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo a déšť zvedly Moravu i Bystřici. Olomouc hlídá situaci na náplavce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.