Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec komínu Jaromír. V Uničově odborníci z obřího jeřábu rozebírají vysokou stavbu

Z dálky byl při příjezdu do Uničova viditelný komín, kterému místní lidé dali přezdívku Jaromír. Jeho dny ale byly sečteny. Po padesáti letech přišlo na řadu rozebrání vysoké stavby, a tak se odborníci z mimořádně vysokého jeřábu pustili do rozřezávání a snášení kusů komína na zem. Práce pozorovali se zájmem obyvatelé města, kteří obdivovali odvahu a um pracovníků ve výšce.

Demontáž více než šedesát metrů vysokého komína zahájila odborná firma v Uničově ve středu dopoledne. Komín se bude rozebírat postupně, kromě kovové části je i částečně zděný a po odstranění kovového pláště přijdou na řadu sbíječky. Demoliční práce budou pokračovat i v příštím týdnu.

Designová studovna rozzářila uničovskou knihovnu. Ohlasy mě až překvapily, těší místostarostu

Atraktivní přeměna již nepříliš využívaných prostor se podařila v uničovské knihovně. Veřejnosti je nově přístupná zrekonstruovaná odpočinková zóna a studovna, kam se mohou uchýlit s knihou nebo třeba s notebookem.

„Komín Jaromír tvořil dominantu města od 70. let minulého století. Po plynofikaci tepelného hospodářství, k níž došlo začátkem 90. let, však ztratil svůj význam. Firma Martech Teplo se k jeho demolici rozhodla z ekonomických a bezpečnostních důvodů, zejména kvůli degradujícímu základu komína," vysvětlil důvody rozebrání jedné z dominant města mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Ke komínu ráno přijel obří jeřáb, s jehož pomocí odborníci komín postupně rozeberou na menší díly. Jako první jeřáb okolo třinácté hodiny na zem snesl nejvyšší část, kterou tvoří ochoz. Další horní partie komína budou následovat i v průběhu čtvrtka.

O demolici komína rozhodlo vedením firmy Martech Teplo v polovině loňského roku po předchozí revizní zprávě. Odborníci stav komína vyhodnotili jako neuspokojivý. „Hlavně jeho ukotvení k základu nebylo po padesáti letech už v pořádku a celková oprava by si vyžádala velkou investici. Komín se nedá využít ani při probíhající rekonstrukci plynové kotelny. Z těchto důvodů padlo rozhodnutí o jeho odstranění," přidal další podrobnosti ředitel společnosti Martech teplo Miroslav Glacner.

Demolice komína je už několik dní častým tématem diskusí obyvatel Uničova, někteří se na sociálních sítích svěřili se svými vzpomínkami. „Když ho stavěli, byl jsem zrovna nemocný a nechodil do školy. Bylo tak hodně času na to koukat z okna. A jako správný kluk jsme na něj potom šplhal a utíkal před chlapy z kotelny. Až nahoru jsem se nikdy nedostal,“ uvedl jeden z pamětníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Demolice, komín, Uničov, teplárna, komín Uničov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec komínu Jaromír. V Uničově odborníci z obřího jeřábu rozebírají vysokou stavbu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.