Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do olomoucké zoo dorazila extrémně vzácná hrdlička z Tichomoří. Na světě jich žije jen osmdesát

Nebývale vzácný přírůstek rozšířil faunu olomoucké zoo, z německého Karlsruhe přicestoval samec hrdličky sokorské. Ve své původní domovině na tichomořském ostrově už tento druh nežije, na světě se vyskytuje pouze 81 jedinců v lidské péči. Premiérově se do chovu zapojí také Zoo Olomouc.

VIDEO: Pomoc v Africe i na Hané. Dokument Ve stínu přináší příběh zoologa Jana Kirnera

Záchrana ohrožených gepardů, výuka afrických veterinářů i zápal pro práci v domovské Zoo Olomouc. Tvůrci dokumentární minisérie Ve stínu představují v další epizodě příběh Jana Kirnera, zoologa a dobrovolníka organizace Veterináři bez hranic,...

Naposledy před padesáti lety viděli lidé ve volné přírodě hrdličku sokorskou, která se vyskytuje pouze na tichomořském ostrově Soccoro zhruba 600 kilometrů od Kalifornie. Neblahý vliv mělo na tento druh přivezení ovcí osadníky, které spásly původní vegetaci a pak také vznik mexické vojenské základny. Novými obyvateli ostrova se totiž staly i kočky, které se ujaly role neúnavných predátorů sokorských hrdliček. Jednou z dvaatřiceti evropských organizací, které se pokouší o záchranu takřka vyhubeného druhu, je nově také Zoo Olomouc.

„Nově příchozí samec prozatím obývá voliéru v ptačím zázemí, kde se na něj můžete přijít podívat v rámci programu Dopoledne ošetřovatelem,“ říká mluvčí olomoucké zahrady Iveta Gronská.

Hrdlička sokorská bývá někdy označována také jako holub kaštanový. Rozmnožování tohoto druhu je poměrně problematickou záležitostí. „Tak jak jsou vůči jiným druhům ptáků tolerantní, vnitrodruhově bývají agresivní. Zdaleka ne každý sameček dokáže utvořit pár s kdekterou samičkou. Metodika výběru vhodného páru by se měla sestávat z několika klecí se samičkami uvnitř prostoru, kde je samec. Podle toho, u které samičky bude samec posedávat a vrkat, by měl být utvořen nejvhodnější pár,“ vysvětluje Iveta Gronská.

Kdo je největší gurmán v zoo? Drápkaté opičky hodují na ovoci, pampeliškách i cvrčcích

Při tradičním statistickém ohlédnutí za uplynulým rokem se v Zoo Olomouc zaměřili i na náklady vynaložené na krmení zvířat. Těch chová zahrada na Svatém Kopečku přes 380 druhů a celkem jde o takřka 1600 jedinců. Za rok zvířecí obyvatelé areálu...

V případě nesouladu může dojít dokonce i k zabití samice. „Je to bohužel jeden z důvodů, proč je v evropské populaci momentálně 52 samců ku 29 samicím,“ podotkla v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc.

Od roku 1972 závisí přežití druhu pocházejícího z malého ostrova pouze na jedincích chovaných v lidské péči. V červeném seznamu ohrožených druhů má hrdlička sokorská statut EW-extinct in the wild, tedy vyhubena v přírodě. V chovech v Severní Americe byla přitom hrdlička sokorská zkřížena s hrdličkou karolinskou, takže už se nejedná o geneticky čistý druh. Její celosvětová populace je tak omezena na Evropu, kde v rámci evropského chovného programu (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je v 32 institucích chováno 81 jedinců. „Na tomto druhu lze tak příkladně demonstrovat roli moderních zoologických zahrad coby center biodiverzity, díky kterým jsou zachovávány druhy, které by kvůli lidské činnosti zmizely z povrchu Země,“ upozorňují zástupci zoologické zahrady na Svatém Kopečku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, hrdlička sokorská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olomoucké zoo dorazila extrémně vzácná hrdlička z Tichomoří. Na světě jich žije jen osmdesát  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.