Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Požáry na Šumpersku: hasiči evakuovali zvířata na statku, z domu zachraňovali děti oknem

, aktualizováno 14. března 2023, 13:29

K rozsáhlému požáru hospodářského stavení v obci Jedlí nedaleko Zábřehu vyjíždělo v úterý sedm jednotek hasičů. Plameny zasáhly celý objekt o ploše zhruba dvě stě metrů čtverečných, hasiči z prostoru vyváděli koně i krávy. Dvě telata se zachránit nepodařilo. Další nebezpečnou situaci pak přinesl požár v Sudkově, kde hasiči zachraňovali dvě děti a dva dospělé z hořícího domu.

Mladík se chtěl utopit v zámeckém rybníku na Šumpersku. Do ledové vody pro něj skočili policisté

Do ledové vody zámeckého rybníku v Sobotíně u Šumperku skočili policisté pro topícího se muže. Pětadvacetiletý mladík se na zamrzlou hladinu vydal s úmyslem ukončit svůj život a k tragédii skutečně nebylo daleko. Kolemjdoucí ale zavolali pomoc a...

Náročný zásah řeší hasiči z Olomouckého kraje v Jedlí při požáru stodoly. Oheň se okolo poledne podařilo dostat pod kontrolu, při události se nikdo nezranil. „Objekt o velikosti dvacet krát deset metrů hořel v celém rozsahu. Na místě máme sedm jednotek, hasíme třemi C proudy,“ přiblížila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Hasiči ze zasažených prostor a okolí evakuovali dva koně, slepice, králíky či šest krav. „Při požáru uhynula dvě telata,“ podotkla Balážová.

Práce profesionálních i dobrovolných jednotek se nyní soustřeďují na ochranu rodinného domu a dalších hospodářských budov před ohněm a také vyvážení sena a rozebírání konstrukcí pro případné dohašení. „Využíváme dýchací přístroje, vodu dopravujeme kyvadlově velkoobjemovými cisternami,“ doplnila mluvčí hasičského záchranného sboru.

Dům v Sudkově zadýmil sklepní požár, hasiči zachraňovali děti oknem

V přibližně 13 kilometrů vzdáleném Sudkově zalarmoval hasiče požár v suterénu bytového domu. Ze sklepních prostor se hustý kouř šířil budovou, a zatímco dva lidé stačili uniknout do bezpečí, další čtyřčlenná rodina zůstala v bytě uvězněna. „Obě děti jsme zachránili oknem v koši výškové techniky, rodiče jsme vyvedli ve vyváděcích maskách po schodišti,“ komentovala mluvčí krajských hasičů s tím, že při události se jeden člověk se nadýchal zplodin a byl předán do péče zdravotníků.

Objekt hasiči odvětrali přetlakovým ventilátorem a postupně vynášeli ohořelý materiál. „Na místě máme čtyři jednotky. Sklep i byty nad ním jsme zkontrolovali termokamerou. Je zde také náš vyšetřovatel, který bude zjišťovat škodu a příčinu požáru,“ uvedla mluvčí Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, požár Jedlí, požár stodola, Šumperk, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požáry na Šumpersku: hasiči evakuovali zvířata na statku, z domu zachraňovali děti oknem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.