Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prostějovské muzeum vyzrálo na agresora. Na ukrajinskou vlajku už nyní nedosáhne

Prostějovské muzeum loni v březnu vyvěsilo vlajku Ukrajiny, aby tak podpořilo zemi, kterou napadlo Rusko. Vlajku však opakovaně strhával neznámý agresor, naposledy poškodil i historické kamenné bloky. Muzeum nyní vlajku umístilo tak, aby na ni nikdo nedosáhl.

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea

Z ochozu prostějovského muzea neznámý muž strhl ukrajinskou vlajku, a přitom poškodil pískovcové zábradlí. Kovovou tyčí, na které byla vlajka pověšená, poté ohrožoval kolemjdoucí a vlajku nakonec roztrhal. Je to už potřetí, co někdo vlajku...

"Policii se bohužel agresora nepodařilo identifikovat a trestní stíhání už dvakrát odložila. Hledali jsme řešení, jak vlajku umístit tam, kam nebude mít nikdo přístup. Hra kočky s myší nás nijak nenaplňuje, naopak, zdržuje nás od práce. Nakonec jsme vlajku po konzultaci s památkáři a pod dohledem policie umístili ve výsečích fasády mezi arkádové oblouky pod horní římsu. Na čestném místě vlevo visí vlajka České republiky," popsala ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Veronika Hrbáčková.

Muzeum podle ní nehodlá ustupovat nenávisti. Hájit princip svobody projevu je podle ředitelky zavazující. "Ukrajinskou vlajku jsme vyvěsili proto, abychom vyjádřili solidaritu s napadenou zemí. Válečný konflikt na Ukrajině stále trvá," dodala Hrbáčková.

Agresor, který naposledy vlajku z muzea strhl, ohrožoval kolemjdoucí a na historických kamenných blocích a stojanech způsobil škodu několik tisíc korun.

Krok muzea vyvolal pochvalné reakce, na sociálních sítích se však objevily i nenávistné a vulgární komentáře a výzvy k opětovnému odstranění vlajky. "Kdo a na čí rozkaz to tam pověsil, je vlastizrádce," reagoval například Tomáš Mrtvý. "Dejte to do prd... kur..., stačí, že je jich tady jako blech a chovají se jako (prasata)," ulevila si také Anna Holeštová.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum a galerie v Prostějově

Štítky muzeum, vlajka, nenávist, Rusko, Muzeum a galerie v Prostějově, Česko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barmovský Petr

A čím se toho dosáhne, každý ví že už je mnoho provokace okolo Ukrajiny a ne každý musí souhlasit s tím co je mu pod nátlakem vnucováno, namísto aby se situace uklidnila tak se to snaží politici a různí lidé na úřadech vyhrotit, toto chování jak rozdělit společnost proti shlukování už byla za komančů i ty se báli jednoty národa tak to dělají s úmyslem aby se lidé hádali a politici a úředníci brali. Samozřejmě Ukrajinská vlajka na žádný kandelábr nepatří, už je to spíš fanatismus než podpora, nehledě na to že dnes vyšel článek že Zelenský s nějakým jeho ministrem vyhrožují světu že ten kdo nebude pomáhat tak po válce uvidí co na to říct, okamžitě se od Ukrajiny odtrhnout za toto chování.

Pondělí, 20. března 2023, 00:42Odpovědět

Bohumil Schreiber

Ještě štěstí, že je ta Hrbáčková tak uvědomělá.

Neděle, 19. března 2023, 02:32Odpovědět

Prostějovské muzeum vyzrálo na agresora. Na ukrajinskou vlajku nyní už nedosáhne  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.