Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasič z Konice bodoval na mistrovství světa v zimním plavání. S otužováním pomáhá i svým kolegům

Velitel družstva hasičů z Konice na Prostějovsku Martin Hanáček bodoval na letošním Mistrovství světa v zimním plavání ve slovinském jezeře Bled, kde ve dvou disciplínách skončil v první desítce. S otužováním pomáhá i svým kolegům, zahrnuje je do pravidelných výcviků. 

Třináctého Mistrovství světa IWSA v zimním plavání se zúčastnilo 480 plavců z jednatřiceti zemí světa, z toho 29 z Česka. Martin Hanáček se na soutěž nominoval poté, co zaplaval pětisetmetrovou trať ve vodě o teplotě pod pět stupňů Celsia v rámci soutěže Českého poháru v zimním plavání.

V Bledu se plavaly tratě na otevřené vodě okolo bójek, teplota vody se pohybovala něco málo nad pěti stupni. "Moje kategorie je tradičně velmi silně obsazená, jde o plavce ve věku 45 až 49 let. Na medaili jsem sice nedosáhnul, ale na trati 450 metrů volným způsobem jsem skončil na šestém místě a na trati 200 metrů volným způsobem jsem obsadil místo sedmé. Být to disciplína pro fyzické testy, získal bych časem 3:45.30 rovných 168 bodů," popsal velitel družstva.

Zimnímu plavání se věnuje se svou manželkou, která ve Slovinsku pro českou výpravu získala bronzovou medaili. "A to na trati 200 metrů prsa. Česká republika v tomto extrémně těžkém sportu vyniká, otužování zde má dlouhou tradici. Celkem si česká výprava odvezla z Bledu 67 medailí, z toho 14 zlatých, 32 stříbrných a 21 bronzových," podotkl dlouholetý instruktor se specializací pro práci na vodě a zamrzlých hladinách.

Olomoucký hasič se dostal na titulní stranu New York Times. Nyní je na World Baseball Classic v Japonsku

Olomoucký hasič Martin Schneider, který nyní s národním týmem bojuje na prestižním turnaji World Baseball Classic v Japonsku, se dostal na titulní stranu New York Times. Na turnaji nabitém profesionálními hvězdami česká reprezentace měří síly s...

Své zkušenosti Hanáček bohatě využívá ve své práci. Na hasičská vodácká školení si bere plavky a ručník, zatímco ostatní kolegové mají suchý oblek nebo neopren. "Záchranu z ledu trénujeme i v nádrži na stanici v Konici. Dobrovolně dělám figuranta v plavkách," směje se.

V poslední době řada ostatních hasičů podle něho rovněž objevila kouzlo otužování a plavání ve studené či ledové vodě. "Hasiči mají zevrubnou zdravotní prohlídku, takže se do vody mezi ledové kry může ponořit opravdu každý. Začátečníkům se ovšem doporučuje plavat v létě a chodit plavat pořád, nejlépe až do jara. Voda totiž postupně chladne, a pokud se jde třikrát týdně, tak si tělo postupně zvyká a přizpůsobuje se," nabádá na webu hasičů úspěšný zimní plavec.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky plavání, otužování, mistrovství světa, hasič, úspěch, Konice, Bled, okres Prostějov, Česko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasič z Konice bodoval na mistrovství světa v zimním plavání. S otužováním pomáhá i svým kolegům  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.