Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda zasedala v Jeseníku. Přijeli jsme hlavně kvůli špatné dopravní dostupnosti regionu, řekl premiér Fiala

, aktualizováno 29. března 2023, 20:45

Především kvůli špatné dopravní dostupnosti si vláda pro své dnešní výjezdní zasedání vybrala Jesenicko. Premiér Petr Fiala řekl, že Jesenicko se tak začleňuje mezi znevýhodněné regiony, na které chce kabinet zaměřit svou pozornost. Premiér se při příjezdu do Jeseníku setkal i s kritikou některých obyvatel, před radnicí ho vítali lidé s transparenty a pískotem.

"Když mluvíme o znevýhodněných regionech, máme často na mysli Karlovský nebo Ústecký a Moravskoslezský kraj, které podle řady definic tyto parametry splňují. Nesmíme však zapomínat ani na části krajů, které jako celek problémy nemají, jako je Olomoucký, ale kde také existují lokality, které jsou z určitých hledisek znevýhodněny. Jesenicko je příkladem toho, jak špatná dopravní dostupnost komplikuje život obyvatel v této části Olomouckého kraje," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda chce tento rozdíl mezi regiony snížit zaměřením se na výstavbu silnic, železnic, na rozvoj moderních technologií a v případě Jesenicka i na rozvoj cestovního ruchu. "Do těchto znevýhodněných regionů musí stát směřovat dotační podporu formou speciálních výzev pro příslušné regionu či typy obcí," doplnil premiér.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) přitom upozornil, že z 13 obcí s pověřenou působností v kraji se definice hospodářsky a sociálně ohrožených území vztahuje na deset z nich.

Vláda se dnes vydala na svou první cestu na Jesenicko, výjezdní zasedání kabinetu, při němž jednotliví ministři celý den poznávají problémy regionu, chce Fiala opakovat třikrát až čtyřikrát do roka. Loni k tomu neměl podle jeho slov kabinet prostor.

Především k řešení špatné dopravní obslužnosti se upínají i místní podnikatelé. Poukazuje na to například jednatel Schrothových léčebných lázní v Dolní Lipové na Jesenicku Michal Dyntera. "Investice ze strany kraje a státu do dopravní infrastruktury této lokality, která je odlehlá, jsou velmi potřebné. Pomohlo by lepší silniční napojení. Už se spousta investic přes průsmyky udělala, zkapacitnilo se Červenohorské sedlo. Nicméně to nepřinese úlevu v zimním období, když nasněží nebo mrzne, kamionová doprava se sem obtížně dostává, stejně jako zásobování i doprava osob," řekl jednatel lázní.

FOTOGALERIE: Obchvat Bludova by mohl sloužit řidičům dříve. Stavbu zkontroloval premiér Fiala

Během návštěvy české vlády v Olomouckém kraji zavítal premiér Petr Fiala také na kontrolní den výstavby obchvatu Bludova. Zástupci stavební firmy a Ředitelství silnic a dálnic ujistili, že klíčový dopravní projekt nejen pro region Šumperska...

Podle starostky Jeseníku Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) patří mezi hlavní problémy regionu kromě dopravní obslužnosti také vylidňování či dostupnost bydlení a zdravotní péče. "Jesenicko je jedním z nejvíce hospodářsky a sociálně ohrožených území v celé republice a od státu necítíme dostatečnou podporu. Snažíme se proto dělat maximum, aby peněz do našeho regionu směřovalo více," uvedla starostka. Vláda by se podle ní měla snažit pomoci vytvářet vhodné podmínky pro život v regionech, které stárnou a vylidňují se. "Na jedné straně zde řešíme nedostatek pracovních sil, například zdravotnického personálu, odborných i praktických lékařů, na druhé se potýkáme s nedostatečnou nabídkou kvalifikovaných pracovních pozic," řekla starostka. S tím podle ní souvisí i téma nedostatku bytů. Město v této souvislosti připravuje záměr družstevní výstavby.

Premiéra ale i ostatní členy vlády však při návštěvě Jeseníku čekala také kritika ze strany nespokojených obyvatel. Fialu lidé s transparenty nazývali zbabělcem a vládu kritizovali za nedostatečnou pomoc lidem. Premiér se jim při návštěvě centra snažil vysvětlit otázky ohledně zdražování potravin i pohonných hmot, demonstranty však jeho argumenty neuspokojily.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Jeseník, Petr Fiala, okres Jeseník, vláda, zasedání, výjezd, Olomoucký kraj, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj, Zdeňka Blišťanová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda zasedala v Jeseníku. Přijeli jsme hlavně kvůli špatné dopravní dostupnosti regionu, řekl premiér Fiala  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.