Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na radniční věži v Litovli jsou nové panely s fotografiemi okolí. Turisté se tak lépe zorientují

Turisté na vyhlídkovém ochozu radniční věže v Litovli na Olomoucku se nyní při pohledu do krajiny lépe zorientují díky novým panoramatickým panelům s fotografiemi okolí. Z věže v centru města lze za příznivého počasí vidět nejen vysílač na Pradědu, ale i Svatý Kopeček u Olomouce nebo rozhlednu Velký Kosíř na Prostějovsku.

Starosta Litovle Viktor Kohout řekl, že radnice nechala panoramatické tabulky na ochoz věže umístit kvůli častým dohadům návštěvníků, co je v dálce vidět. "My jsme tam sice měli na zdi malé informační cedulky, ale nikdo se nedíval za sebe," uvedl Kohout. Podle něj jsou panoramatické panely běžnou součástí rozhleden, takže se město rozhodlo je instalovat na vyhlídkový ochoz. "Je to taková malá věc, ale přitom velká pro turisty. Radniční věž je hodně navštěvovaná. Je to nejvyšší radniční věž postavená na řece a my jsme na ni pyšní," uvedl Kohout, podle kterého na věž ročně zavítá zhruba 1500 až 2000 lidí.

Radniční věž v centru Litovle je díky výšce 65,4 metru dominantou města. Ochoz ve výšce 33,5 metru je každoročně přístupný veřejnosti. Po zdolání 174 schodů čeká návštěvníky vyhlídka do širokého okolí. Vidět mohou například zámek Nové Zámky, tři kostely v Chudobíně, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Cholině, rozhlednu na Velkém Kosíři, Svatý Kopeček, Šternberk, Praděd, Bradlo či zámek Úsov.

Fenomén Praděd. Vychází nová kniha o střeše Jeseníků

Vychází nová kniha o nejvyšší hoře Moravy, o Pradědu. Čtenáři se v ní mohou dozvědět o přírodě a historii této hory a získat i několik tipů na výlet. Nová kniha etnografa a spisovatele Matěje Mately nese podtitul „Vše co byste měli znát o...

Součástí výstupu na radniční věž je i prohlídka pokojíku hlásného, který je na úrovni ochozu. Hlásný dříve z věže hlídal město zejména před požáry. Pokud někde zahlédl plameny a kouř, vyvěsil červený prapor nebo lampy na tu stranu, ze které ohnivé nebezpečí přicházelo. Zároveň troubil poplach.

Nynější budova radnice stojí v čele náměstí Přemysla Otakara. Původně to bylo sídlo rychtáře, později panské sídlo a od poloviny 16. století radnice. Budova byla mnohokrát přestavována v pozdně gotickém, renesančním a barokním stylu. Současnou podobu má radnice od přestavby v 70. letech 19. století a po rekonstrukci z 90. let 20. století. Radniční věž byla postavena koncem 15. století a přímo pod ní protéká rameno řeky Moravy zvané Nečíz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky fotografie, krajina, věž, výhled, Litovel, rozhledna, radnice, Velký Kosíř, Olomouc, Olomoucký kraj, okres Prostějov, Svatý Kopeček, Nanebevzetí Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radniční věži v Litovli jsou nové panely s fotografiemi okolí. Turisté se tak lépe zorientují  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.