Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Střet nákladních vlaků u Přerova způsobil neproškolený strojvedoucí. V době školení pilotoval letadlo

Kuriózní příčiny odhalilo vyšetřování Drážní inspekce v případě loňské srážky nákladních vlaků na hlavním železničním koridoru u Prosenic na Přerovsku. Nehodu, při které vznikla škoda takřka 30 milionů korun, způsobil strojvedoucí, který špatně vyhodnotil návěst. Lokomotivu řídil muž, jenž v době, kdy měl vykázaný výcvik, prokazatelně létal jako pilot v dopravním letadle. Jeho zaměstnavatel u dráhy navíc klamal o délce jeho praxe.

Podmínka pro strojvůdce za srážku s osobním vlakem na Prostějovsku. Škoda přesáhla deset milionů

Za nehodu na železnici v Němčicích nad Hanou uložil prostějovský soud strojvedoucímu Janu Šperlichovi tříletou podmínku. S lokomotivou narazil do osobního vlaku, ve kterém se lehce zranili dva cestující a vlakvedoucí. Šperlich utrpěl otřes mozku....

Informaci o závěrech vyšetřování drážní inspekce přinesl server Zdopravy.cz. Podle závěrečné zprávy došlo loni ve čtvrtek 13. ledna před 23. hodinou ke srážce vlaků Rail Cargo Carrier Czech Republic (RCC-CZ) a ČD Cargo. Příčinou byla chyba u strojvedoucího společnosti RCC-CZ, kterého si podnik najal od firmy Strojvůdci CZ.

Při bočním střetu došlo k vykolejení tří dvoudílných vozů a lokomotivy, která byla poškozena. Došlo současně k poškození výhybky i sloupů pro trakční vedení. Provoz na vytíženém úseku trati se zastavil na takřka 24 hodin, k plnému odstranění následků došlo až téměř po třech týdnech. Při události se nikdo nezranil, na pomoc při likvidačních pracích si hasiči povolali dokonce vyprošťovací tank.

Vlak s označením Nex 43404 nezastavil před hlavním odjezdovým návěstidlem železniční stanice Prosenice, které dávalo pokynu Stůj. Situaci podle svých slov vyhodnotil špatně strojvedoucí, který měl za sebou pouze krátkou praxi na železnici. Licenci získal přibližně dva a půl měsíce před nehodou. O mnoho více zkušeností měl současně jako pilot letadla, pro společnost Smartwings pracoval 14 let a to i současně při zácviku na strojvedoucího.

Vyšetřování ukázalo, že místo nařízených 450 hodin výcviku, absolvoval maximálně 357 hodin. Drážní inspekce dokonce obdržela informaci, že se mělo jednat o pouhých 177 hodin. Akreditované vzdělávání poskytla firma Retrolok, která má podle obchodního rejstříku stejné majitele jako  společnost Strojvůdci CZ, jež pracovníka k řízení lokomotivy dopravci pronajala.

Zaměstnavatel podle zjištění Drážní inspekce navíc klamal RCC-CZ tvrzením, že strojvedoucí má praxi v řízení lokomotiv v délce nejméně dva roky. „Obsah a způsob provádění zkoušky zvláštní odborné způsobilosti nastavený právními předpisy, ve spojení s jednotnými technologickými postupy dopravce Rail Cargo Carrier – Czech Republic, umožnil nezachytit žadatele, který při samostatném výkonu práce osoby řídící drážní vozidlo nedokázal aplikovat školením nabyté vědomosti – nebyl připraven na samostatný výkon práce osoby řídící drážní vozidlo v praxi,“ konstatovala ve vyšetřovací zprávě k systémové příčině nehody Drážní inspekce.

Nehodou se od počátku zabývala také policie, která využije poznatky od specialistů z Drážní inspekce. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Šetření potrvá několik měsíců," potvrdila krátce po události mluvčí policie Miluše Zajícová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Doprava, nehoda, vlak, Prosenice, drážní inspekce, vyšetřování, strojvedoucí, Olomoucký kraj, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střet nákladních vlaků u Přerova způsobil neproškolený strojvedoucí. V době školení pilotoval letadlo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.