Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cestující v Olomouci si zvykají na elektronické jízdné. Online nákupy se už blíží k polovině

Cestující v autobusech a tramvajích v Olomouci začínají přicházet na chuť elektronickému nákupu jízdenek. V posledním čtvrtletí loňského už to byla téměř polovina všech krátkodobých jízdních dokladů. V loňském roce olomoucký Dopravní podnik přepravil skoro 53 milionů cestujících.

Mobilní aplikaci olomouckého dopravního podniku využívá k nákupu jízdenek čím dál více cestujících. "V prosinci roku 2022 se prostřednictvím mobilních aplikací prodalo 80 tisíc krátkodobých jízdenek. Cestující tak šetří životní prostředí a také náklady dopravního podniku spojené s tiskem a distribucí papírových jízdenek," poznamenal předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Například v prosinci roku 2021 si lidé přes tuto aplikaci koupili přes 35 tisíc jízdenek, v červnu následujícího roku to už bylo 50 tisíc dokladů. Celkem se v loňském roce přes aplikaci prodalo 645 tisíc jízdenek. V posledním čtvrtletí byla už téměř polovina všech krátkodobých jízdních dokladů zakoupena elektronicky buď přes aplikaci DPMO a SEJF nebo formou SMS jízdenky.

Celkem dopravní podnik loni přepravil 52,9 milionu cestujících. V období před covidem v letech 2019 a 2018 tento počet přesahoval 57 milionů. V roce 2022 najely tramvaje v Olomouci přes 2,3 milionu kilometrů a autobusy přes 4,1 milionu kilometrů.

FOTOGALERIE: Tramvaje už jezdí až na Povel. Novou trať zkouší první cestující

Téměř půlmiliardová investiční akce dopravní přestavby části sídliště v olomouckých čtvrtích Nové Sady a Povel je takřka u konce. Od nové zastávky U Kapličky vyrazili od prvního listopadového rána první cestující, kteří mohou využívat dvanáct set...

Loňský rok přinesl městské hromadné dopravě v Olomouci zásadní změny. Znovu se otevřela trať na Masarykově třídě a do provozu vstoupila prodloužená tramvajová trať na Nové Sady.

"Na jaře jsme kromě toho zkušebně do jedné z tramvají instalovali plastové sedačky, které se mnohem lépe čistí a udržují. Ze strany cestujících máme pozitivní reakce, takže koncem roku tyto sedačky nahradily původní polstrované i v další tramvaji. A protože výrobce mezitím začal dělat tyto sedačky i s vyhříváním, druhý vůz už dostal tuto vylepšenou verzi. V postupné výměně budeme pokračovat i v roce 2023," sdělil v tiskové zprávě místopředseda představenstva dopravního podniku Pavel Zatloukal.

Dopravního podniku města Olomouce
Má 72 tramvají, které mají průměrné stáří 14 let, a tři historické tramvaje. 51 vozů je alespoň částečně nízkopodlažních. V minulém roce přibyla jedna nová tramvaj.
Dále má 79 autobusů, které mají průměrné stáří 8,5 roku, všechny vozy jsou nízkopodlažní. V minulém roce bylo dodáno 6 nových vozů – 3 kloubové a tři krátké.
Ke konci roku měl dopravní podnik 450 zaměstnanců, z toho 147 tvořili řidiči autobusů a 105 řidiči tramvají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky jízdné, nákup, online, aplikace, SMS, polovina, MHD, dopravní podnik, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující v Olomouci si zvykají na elektronické jízdné. Online nákupy se už blíží k polovině  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.