Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prostějov pořídí další elektromobil, přijde na téměř milion. Automobilů na elektřinu je v kraji zatím málo

Další auto na elektřinu, které nyní přijde na téměř milion korun, si hodlá pořídit město Prostějov. Elektromobily využívají také například strážníci v Olomouci a na elektřinu jezdí autobusy v Hranicích. Nástup elektromobily v Olomouckém kraji je však zatím pomalý.

Město Prostějov má dva elektromobily Škoda Citigo od roku 2020. Provoz se osvědčil, proto chce radnice nyní pořídit další vůz. 

"Jde o dvě starší vozidla, která mají kratší dojezdovou vzdálenost, a z tohoto důvodu byla využívána pouze k jízdám po městě Prostějově či na krátké vzdálenosti. Roční nájezd těchto elektrovozidel je proto nižší. V případě nového elektrovozidla bude dojezdová vzdálenost delší," vysvětlil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Cena elektromobilu je 948 tisíc korun, na nákup město využije dotaci 330 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí v rámci Národního plánu obnovy. "Dotace je již schválena a udělena," dodal primátor.

Například Olomoucký kraj pořídil první elektromobil již v létě roku 2018. Tmavě šedý volkswagen přišel na 751 tisíc korun, více než 200 tisíc tehdy byla dotace. Vozidlo mělo dosah zhruba do 150 kilometrů od Olomouce a nabíjelo se v krajských garážích.

Záchranáři v Olomouci otestují v ostrém provozu elektromobil. Dojezd má překročit tři sta kilometrů

Zda se hodí auto využívající pouze elektrický pohon pro potřeby záchranářů budou v ostrém provozu testovat zdravotníci v Olomouci a okolí. Elektromobil Volkswagen ID.4 GTX má Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v zápůjčce a bude...

V Olomouci využívají několik elektromobilů strážníci městské police, kteří mají i vlastní dobíjecí stanici. V létě roku 2020 dostal ke služebním cestám menší elektromobil primátor Miroslav Žbánek (ANO). Vozidlo Škoda Citigo eIV pořídilo město z projektu Ekomob financovaného ministerstvem životního prostředí. 

"Elektromobily považuji za dobrou alternativu, z mého pohledu jsou výhodné pro ježdění po městě a okolí. Vnímám je nejen jako cestu k ekologičtější společnosti, ale coby fanda techniky i jako úžasný symbol technického pokroku," radoval se tehdy primátor. Po skončení dotačního programu vůz využívá městská policie, užitkový elektromobil má kromě toho také olomoucké Výstaviště Flora.

"Do příštích let máme v plánu doplnit v rámci SMART CITY naši vozidlovou flotilu o další tři EV na celkem šest vozidel s alternativním pohonem. Z vlastní zkušenosti v rámci městského provozu doporučujeme provoz elektrovozidel i jiným městům," uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štedrá.

Na elektrickou energii plně vsadily Hranice na Přerovsku, které se už v roce 2017 staly prvním městem v České republice s plně elektrifikovanými autobusy. 

Hybridní vůz nyní testuje například Veselíčko na Přerovsku. Automobil obec získala loni na podzim za vítězství v prvním ročníku soutěže Inovativní Obec 2030. O pořízení elektromobilu vedení obce přemýšlelo již dřív, ceny však byly tak vysoké, že by se provoz vůbec nevyplatil. 

"Nově získanou škodovku na elektrický pohon jsme nabízeli mateřské škole na rozvoz obědů, ale ta této možnosti nevyužila. Auto jsme měli dostat loni v lednu, ale kvůli problémům s čipy a tak podobně jsme ji měli připravenou až krátce před volbami. Nakonec jsme si ji převzali čtyři dny po komunálních volbách, bude sloužit například na dovoz seniorů k lékaři do okolních měst nebo na různé kratší cesty," řekl bývalý starosta Veselíčka, který ještě auto přebíral, Tomáš Šulák.

Ohodnoť článek

Foto Obec Veselíčko

Štítky elektromobil, Prostějov, elektřina, Olomouc, Olomoucký kraj, Hranice, primátor, Škoda Citigo, ANO 2011, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov pořídí další elektromobil, přijde na téměř milion. Automobilů na elektřinu je v kraji zatím málo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.