Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budování cyklostezky v Dluhonicích má zpoždění. Senátorka proto kritizuje přerovskou radnici

Cyklostezka v Dluhonicích se opět odkládá. Vybudovaná měla být z kompenzací, které místní část Přerova dostala od vlády v souvislosti s výstavbou části dálnice D1. Výstavba se odkládá kvůli plánované retenční nádrži.

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) ve svém vyjádření otevřeně kritizuje město Přerov za odložení dluhonické cyklostezky. Výstavba se prodlužuje, protože část pozemků, kde má cyklostezka stát, je ve vlastnictví chemičky Precheza. Ta v těchto místech plánuje výstavbu retenční nádrže.

Výstavba cyklostezky má být financovaná z kompenzací v hodnotě 132 milionů korun za výstavbu části dálnice na Přerovsku. Peníze obdržel Olomoucký kraj, který je poskytuje přerovské radnici podle jejích požadavků.

Dosud město připravuje nebo realizuje čtyři akce v hodnotě 102 milionů korun. Od roku 2020 město požádalo kraj o necelých 54,7 milionu, což je 41 procent z celkové částky, přičemž zatím neproběhlo žádné vyúčtování. Kraj podle senátorky prodloužil termíny přípravy nebo realizace akcí.

Děti země žalují povolení D1 u Přerova. Doufají v odkladný účinek a přerušení prací

Krajský soud už podle předsedy ekologického spolku Děti Země posuzuje dvě žaloby proti stavebním povolením pro vybudování posledního chybějícího úseku dálnice D1 Přerov – Říkovice. Stavba začala na přelomu loňského a letošního roku přípravnými...

„To, že město s využitím poskytnutých peněz nespěchá, není zejména pro dluhonické přerováky dobrá zpráva. Chodníky, parkoviště a další infrastruktura jim již mohly nyní sloužit. Nejvážnější se mi jeví odklad cyklostezky,“ uvedla Seitlová s tím, že občanům na přerovsku cyklodoprava pro cesty do zaměstnání chybí. Podle ní navíc pokles hodnoty peněz snižuje rozsah provedených investic.

Radnice senátorce odpověděla, že je nutné výstavbu cyklostezky řešit z územně-technických důvodů ve vzájemné součinnosti. Její realizaci plánuje vedení města do konce roku 2024 a stát by měla 11,5 milionu korun.

Náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO) se proti vyjádření senátorky ohrazuje a považuje to za snahu o poškození města. „Informace jsou účelově přizpůsobeny až překrouceny. Projektová příprava liniových staveb, které navíc vyžadují větší množství přeložek inženýrských sítí, je při stavu povolovací legislativy složitá a poměrně zdlouhavá, to by jako senátorka měla vědět,“ uvedl. Doplnil, že město chce cyklostezku dokončit v nejbližším možném termínu.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Město Přerov

Štítky cyklostezka, kompenzace, Dluhonice, zpoždění, cyklodoprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budování cyklostezky v Dluhonicích má zpoždění. Senátorka kritizuje přerovskou radnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.