Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?

Na Skřítku v Jeseníkách dnes dopoledne policisté kontrolovali řidiče, jestli mají v pořádku zimní výbavu. Dívali na stav pneumatik a zjišťovali například to, zda motoristé nemají na sklech námrazu nebo na kapotě led, který by mohl ohrozit ostatní auta. Dva řidiči dostali pokutu.

VIDEO: Přes plnou v zatáčce. Policisté kontrolovali na Červenohorském sedle nejen motorkáře

Další ze série dopravně bezpečnostních akcí proběhla o víkendu na Červenohorském sedle na Jesenicku. Klikatá horská silnice je oblíbeným cílem motorkářů, ale i příznivců rychlé jízdy v automobilech. Policisté řešili na místě desítky přestupků,...

Akce se uskutečnila společně s krajským koordinátorem BESIP na Skřítku na silnici I/11 v úseku mezi Šumperkem a Rýmařovem.

"Při kontrole se policisté zaměřili zejména na použití zimních pneumatik a dodržování toho, zda řidiči neřídí vozidlo, na němž jsou nečistoty, sníh či námraza, které zabraňují ve výhledu. Dále zjišťovali, zda řidiči neřídí vozidlo, na kterém je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích," popsal policejní komisař Ladislav Jílek.

Pokud bylo vše v pořádku, řidiči od krajského koordinátora BESIP dostali drobné dárky, jako například škrabky na sklo nebo reflexní prvky. "Dva řidiči dostali pokutu za nevyhovující technický stav vozidla a nepřipoutání se bezpečnostním pásem," dodal Jílek.

Povinnosti řidičů v zimním období
Ze zákona je povinnost v období od 1. listopadu do 31. března používat zimní pneumatiky, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane. Zimní pneumatika by přitom měla mít hloubku dezénu nejméně 4 milimetry u vozidel do hmotnosti 3,5 tuny a u vozidel, která tuto hmotnost převyšují, by měla být hloubka dezénu nejméně 6 milimetrů.
Mezi výbavu, která by v autě neměla v zimě určitě chybět, patří také věci, které sice nejsou povinné, ale během zimních měsíců mohou být velice užitečné. Určitě bychom neměli zapomenout do auta přidat škrabku na led, rozmrazovač zámků, smetáček na odmetení sněhu a využít můžeme také rukavice, lopatku a trochu písku. Hodí se i startovací kabely a baterka, protože v zimě se brzy stmívá a nikdy nevíme, kdy budeme osvětlení potřebovat, například při výměně pneumatiky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, zimní výbava, Skřítek, policie, Jeseníky, BESIP, zima, Šumperk, Rýmařov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.