Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tisíce tun soli a miliony litrů solanky. ŘSD odhalilo část zimních nákladů v Olomouckém kraji

Jarní počasí postupně získává převahu a Ředitelství silnic a dálnic pomalu uzavírá účty za letošní zimní údržbu. Tu zajišťuje státní organizace vlastními silami a také s využitím externích firem. Těm zaplatila od listopadu do února přes třicet tři milionů, na soustavě silnic I. třídy a dálnicích spotřebovali dodavatelé více než milion litrů solanky.

Oficiální období zimní údržby ze zákona trvá od 1. listopadu do posledního březnového dne. Dispečeři i nadále sledují situaci na silnicích a určená technika je podle mluvčího olomouckého pracoviště ŘSD Miroslava Mazala stále připravena zasáhnout i mimo stanovené termíny. „Souhrnným pohledem nenastaly žádné zásadní komplikace sjízdnosti silnic I. třídy a některých dálnic v kraji, které pro Ředitelství silnic a dálnic ČR udržují externí subjekty,“ říká ke končící zimě na silnicích mluvčí Mazal.

Mezi neproblematičtější úseky řadí Ředitelství silnic a dálnic části silnic I/11, I/35, I/44 a I/60 na severu Olomouckého kraje. I ty byly podle analýzy organizace ošetřeny podle směrodatného Plánu zimní údržby. V průběhu víkendů s vydatnou sněhovou nadílkou najezdily sypače v součtu i pět tisíc kilometrů za dva dny. Jejich pohyb mohla veřejnost nově sledovat na speciálním webu a mít tak podrobnější přehled o tom, kdy byl vybraný úsek naposledy ošetřen.

Rozbité kolo kvůli výtluku? Pojištění ŘSD hradí majitelům aut škody

Povětrnostní i mechanické vlivy vytvářejí také na silnicích v Olomouckém kraji různě závažné závady na vozovkách, o které si mohou řidiči poškodit kolo či jinou součást auta. Ředitelství silnic a dálnic má pro tyto situace sjednané pojištění,...

Za měsíce listopad, prosinec, leden a únor vykázali dodavatelé spotřebu téměř 4 300 tun soli a bezmála 1 220 000 litrů solanky. Faktury pro ŘSD tak dosahují celkové částky cca 33 140 000 korun. „Nutno podotknout, že statistiky ještě nebyly uzavřeny, protože zimní údržba pokračuje,“ doplnil v tiskové zprávě Mazal s tím, že větší část dálniční sítě v kraji udržují pracovníci z Ředitelství silnic a dálnic, kteří působí v jednotlivých SSÚD, tedy střediscích správy a údržby dálnic. Jejich statistiky se budou teprve vyhodnocovat.

ŘSD aktuálně s externími firmami funguje v režimu dlouhodobé spolupráce. „V průběhu platného kontraktu jsou zúčastněnými stranami zaznamenávány pozitivní i negativní postřehy, zároveň se pečlivě sleduje kvalita služeb a veškeré podněty včetně námětů veřejnosti budou zohledněny do nastavení zimní údržby dalších let,“ přislíbil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, zima, počasí, silnice, ŘSD, zimní údržba, náklady, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce tun soli a miliony litrů solanky. ŘSD odhalilo část zimních nákladů v Olomouckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.