Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přes Litovel kyvadlově na semafory. V pondělí začne komplikovaná část rekonstrukce průtahu

Dopravní omezení v Litovli čeká kvůli rekonstrukci od pondělí citelné rozšíření. K plánovanému zahájení stavby za kruhovým objezdem od Olomouce se připojí také rychlá oprava úseku u cukrovaru, kudy vede jedna z náhradních tras. I zde je ale silnice v havarijním stavu a stavbaři využijí dostupnost potřebné techniky ve městě.

V březnu se rozběhla rekonstrukce frekventovaného příjezdu do Litovle od Olomouce, pracovníci se pustili do úseku Olomoucké ulice u Chořelic. Od pondělí 3. dubna čeká motoristy a místní obyvatele náročnější etapa, pracovat se začne i za kruhovým objezdem v ulici Palackého až po pivovarskou vlečku. Auta budou projíždět stavbou kyvadlově podle semaforů.

„Nikdo neví, jak se dopravní situace zachová. Jestli to bude průšvih, nebo ne. Stavba by to nejraději uzavřela celé a pracovala v klidu. Ale jsme rádi, že se podařilo vyjednat aspoň semafory, objížďky by byly hrozně dlouhé. Musíme to vydržet, ale přes tuto silnici v roce 2019 jezdilo 10 tisíc aut a šedesát procent z nich končí v Litovli,“ upozorňuje litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Litovel zasáhl další úhyn labutě na botulismus. Pomoct má speciální krmivo a zimní vypuštění rybníku

Smutný pohled na umírající labuť zaznamenali v polovině března lidé na jednom z rybníků u centra Litovle, labutí samec podlehl otravě botulotoxinem z bahna. Vedení města svolalo schůzku s odborníky a připravuje řešení, které má prostředí pro...

Už oprava chořelické části silnice II/449 znamenala pro některé řidiče značné komplikace. Objevovaly se i návrhy na zobousměrnění jednosměrky, která vede z kruhového objezdu. Tato úprava by ale mohla fungovat jen po krátký čas, od pondělí by už řidiči touto provizorní trasou vjeli do úseku kyvadlově řízeného semafory. „Na čtrnáct dní by to šlo povolit, ale nejde takhle střídat opatření, byl by v tom ještě větší zmatek,“ řekl starosta a dodal, že někteří šoféři si s jednosměrkou hlavu nelámali a projížděli v opačném směru. Na místě tak často hlídkovala městská policie. „Je potřeba to hlídat, i já jsem se ocitl v nebezpečné situaci, jel jsem v neděli večer po kruháči a najednou vyjelo auto v protisměru z jednosměrky. Je tam slepý úhel, a navíc tam nikdo nemá jezdit. Vyhýbali jsme se o zrcátka,“ přidal osobní zkušenost Viktor Kohout.

Chořelický úsek bude dokončený za několik týdnů, až do červnového konce stavby ale zřejmě zůstane zavřený. „Lidi bude dráždit skutečnost, že část u Chořelic bude asi v květnu hotová a mohla by se zprovoznit. Ale bude muset zůstat zavřená, jinak by v kruhovém objezdu nastal kolaps. Odborníci absolutně nedoporučili tento směr pustit,“ vysvětluje starosta.

Na průtah oklikou. Nájezdové rampy vytížené olomoucké silnice projdou rekonstrukcí

Od první dubnové soboty se rozběhnou stavební práce na opravě sjezdů a nájezdů estakády silnice I/35 v Olomouci nedaleko vlakového nádraží a Baumaxu. Rekonstrukce má ve dvou etapách trvat přibližně měsíc. Uzavírka opravovaných úseků ovlivní také...

Jedním z kritických momentů uzavírek bude právě samotný začátek dubnové etapy. „Lidem jsme doporučili, aby na Olomouc jezdili přes Pňovice nebo i Nové Zámky dál na D35 u Mladče. Osobní dopravě to určitě pomůže. Jenže v části u cukrovaru je silnice neskutečně rozbitá. Správa silnic zde provede provizorní opravu a tu mají naplánovanou taky na 3. a 4. dubna. Takže to bude současně se začátkem prací na průtahu městem. Firma využije toho, že tady bude mít k dispozici frézu,“ objasnil Kohout.

„Jsem zvědavý, jak to dopadne, asi si budu muset na dva dny vypnout telefon, když i náhradní trasa bude omezena nebo uzavřena,“ trpce se pousmál starosta.

Změna se dotkne i cestujících v linkové autobusové dopravě. Zastávka Litovel, Palackého se přesune na náhradní stanoviště v ulicích Svatoplukova a Nádražní. Podrobné informace o uzavírce z pohledu veřejné dopravy jsou k dispozici na webu KIDSOK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, rekonstrukce, stavba, silnice, Litovel, Olomouc, Uničov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes Litovel kyvadlově na semafory. V pondělí začne komplikovaná část rekonstrukce průtahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.