Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo Šumperk chystá premiéru hry o kultovním domě šumperák, který dodnes vzbuzuje emoce

Premiéru hry o kultovním rodinném domě zvaném šumperák připravuje Divadlo Šumperk. Inscenace s názvem Šumperák (is not dead) nabídne příběh domu, jehož projekt vznikl na konci 60. let 20. století a který dodnes vzbuzuje rozporuplné reakce. Ty se projeví v protikladu dvou generací hlavních hrdinů, kteří jsou s tímto domem spjati.

Autorská hra vznikla v režii Jaromíra Janečka. "Regionální dramatika, tedy tituly, které by přímo souvisely s Šumperskem, Jesenickem nebo přidruženými regiony, v posledních letech v divadle chyběly. Řekli jsme si, že když jsme oblastní divadlo, které je úzce spjato se svými diváky, je na místě udělat vlastní titul, který bude přímo jejich. Spojili jsme se s Tomášem Syrovátkou, zkušeným dramaturgem, který působil v několika oblastních divadlech a je expertem nejen na lokální fenomény, ale který své hry opírá i o historické rešerše," uvedl dramaturg divadla Michael Sodomka.

Hlavním tématem komedie se stal legendární dům typu V, který navrhl projektant Josef Vaněk pro tehdejšího ředitele šumperské nemocnice. Poněkud atypický projekt se pak ze šumperského regionu rozšířil po celé republice. "Vznikla tak komedie na základě tohoto nepřehlédnutelného specifického domu. Je to zároveň komedie vztahová o hodnotách jako je partnerský život a rodina a také právě i o tom, jaké to je postavit si vlastní dům. Odehrává se to ve dvou domcích typu šumperák," doplnil Sodomka. Podle něj jde o autorskou nadsázku, ve které však nechybějí dokumentární prvky.

Olomoucký kulturní kalendář je zaplněný. Centrum města ožije již začátkem února

Během roku 2023 proběhnou v Olomouci oslavy mnoha významných výročí, oblíbených tradičních akcí i řada novinek. Na organizaci kulturních akcí se budou podílet divadla, spolky či Univerzita Palackého. Olomouc si letos připomene několik kulatých...

Hra zároveň odráží samotné rozporuplné emoce, které tato stavba dodnes vyvolává, jeho podobu ve hře obhajuje pan Hary, hrdý stavitel, který vlastníma rukama šumperák postavil. Je na něj náležitě hrdý a snaží se jej obhájit před svým synem Richardem, studentem architektury, který otcovo dílo považuje za vrchol nevkusu. Nejde však jen o dům, ale také o rozpor v otázkách životních hodnot, které se u obou mužů značně liší.

Stavitele šumperáku ztvární šumperský rodák Petr Komínek, jeho ženu Olga Kaštická, jejich syna si zahraje Ondřej Král. V dalších rolích se objeví Eliška Navrátilová, Adam Joura, Ladislava Jančíková či Alexandr Stankuš. Režie se ujme Jaromír Janeček, který se do šumperského divadla vrací po více než patnáctileté přestávce. Premiéra bude tuto sobotu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Šumperk/Pavel Nesvadba

Štítky ČR, divadlo, Olomouc, dům, divadlo, Šumperk, Divadlo Šumperk, emoce, komedie, premiéra, Josef Vaněk, Ondřej Král, okres Šumperk, okres Jeseník, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Šumperk chystá premiéru hry o kultovním domě šumperák, který dodnes vzbuzuje emoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.