Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jaká je cena bezpečí? Do Olomouce se vrací festival dokumentárních filmů Jeden svět

Současným světem otřásá jedna krize za druhou. Konflikt na Ukrajině, s ním spojená energetická krize i změny klimatu. To všechno jsou témata, kterým se věnuje festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní téma zní Cena bezpečí.

Letos proběhne v Olomouci 24. ročník Jednoho světa. V celosvětovém měřítku se jedná o největší akci svého druhu na světě. „Pro letošní ročník jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému. Zároveň se návštěvníci mohou v průběhu celého týdne těšit na bohatý doprovodný program stejně, jak byli zvyklí v posledních letech,“ představila novinky v tiskové zprávě koordinátorka olomouckého festivalu Viktorie Renčová. Festival, který proběhne od 27. března do 1. dubna, nese podtitul Cena bezpečí.

Naživo a bez kalhot v kině? Dámská jízda, na kterou nezapomenete

Kam a co dělat večer s partou kamarádek? Jedna kamarádka z celé party je většinou natolik zodpovědná a žena činu, že objedná místa v oblíbeném baru, zorganizuje celou partu kde a kdy se má sejít... A o další program se postará příjemná nálada...

Všemi filmy letošního ročníku by mělo prostupovat téma nejistoty a hledání bezpečí. „Ať už jde o pocity finančního zajištění, rodinného zázemí, anebo jistoty garantované státem, pro každého z nás tato spojení znamenají něco jiného. I cena, kterou jsme za bezpečí ochotni platit, je pro každého jiná,“ vysvětlil ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický. Navázal, že by pořadatelé festivalu chtěli přimět české publikum k zamyšlení a vzájemnému respektu k různorodým projevům strachu.

„Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům,“ uvádí organizátoři na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tereza Ilgnerová

Štítky Jeden svět Olomouc, lidská práva, festival, dokumenty, JS Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká je cena bezpečí? Do Olomouce se vrací festival Jeden svět  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.