Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vlastivědné muzeum znovu otevírá výstavu Dětský svět. Praskliny ve stropě zabezpečilo sítěmi

Úspěšná výstava Dětský svět - dítětem v 19. a 20. století ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se znovu otevře v pátek. Expozice byla pět týdnů zavřená kvůli prasklinám ve stropě ve výstavním sále svaté Kláry. Strop se již podařilo zabezpečit ochrannými sítěmi.

"Sál jsme zabezpečili za pomoci lešení, bezpečnostních sítí a podvěsů, do podzimu je to tak provizorně zabezpečeno. Museli jsme udělat i menší předělávky v expozici včetně nových světel. Kraj nám na tyto havarijní opravy schválil půl milionu korun tak, aby se to podařilo zprovoznit co nejdříve a o expozici jako takovou jsme nepřišli. Do této částky jsme se určitě vešli," uvedl ředitel muzea Jakub Ráliš

Svůj největší výstavní sál v historické budově na náměstí Republiky muselo muzeum, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, uzavřít v polovině ledna. Důvodem byly praskliny v krovu, které se projevily drolením omítky ze stropu a prasklinami ve stropě. Zástupci muzea poté čekali na verdikt statika, který si prostory znovu prohlédl, a domluvili se s ním na provizorním zabezpečení.

Krajský radní na pro kulturu Jan Žůrek (Spojenci) uvedl, že na havarijní situace má hejtmanství téměř 11 milionů korun. 

"Prostředky do kultury v posledních letech neputují pouze na nové akce, ale také na obnovu vlastního majetku. Nyní uvolňujeme další finance zejména na řešení vlhkosti, havarijních stavů kleneb a zabezpečovací a vytápěcí systémy ve Vlastivědném muzeu. Během posledních měsíců se projevila zanedbaná správa objektů v minulosti," uvedl na sociálních sítích Žůrek.

Praskliny v klenbě zavřely výstavu hraček ve Vlastivědném muzeu. Čeká se na statika

Praskliny v klenbě největšího výstavního sálu Vlastivědného muzea v Olomouci s okamžitou platností zavřely úspěšnou výstavu hraček, která zde měla probíhat až do konce srpna. Muzeum nyní čeká na statika, který rozhodne, co dál.

Od podzimu stavebníci začnou praskliny opravovat, trvat to bude pět měsíců. Rekonstrukce zasáhne i do dalších plánů muzea. Na podzim letošního roku měla prostory v sále sv. Kláry zabrat velká výstava ke 450. výročí založení olomoucké univerzity, následovat měla celoroční výstava o palných zbraních. "Univerzitní výstava se přesune do protějšího sálu Václava III., který je pro tyto účely vyhovující. Druhá tematická výstava o zbraních, která měla být hlavní výstavou v roce 2024, se posouvá na konec tohoto roku a poběží poté celý rok 2025," uvedl ředitel.

Expozici, která návštěvníky provází životem dítěte v posledních 200 letech a jeho změnami, otevřelo muzeum na začátku loňského prosince. Projekt patří mezi nejnavštěvovanější výstavy za poslední dobu, jen za první měsíc si ji prohlédlo na 3000 návštěvníků. Výstava by nyní již měla být otevřená do 27. srpna, spolu s ročními obdobími se bude také obměňovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Jan Žůrek, Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky praskliny, strop, sál, sítě, uzavření, Olomouc, výstava, muzeum, Vlastivědné muzeum v Olomouci, podzim, Jan Žůrek, Václav III. Český, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastivědné muzeum znovu otevírá výstavu Dětský svět. Praskliny ve stropě zabezpečilo sítěmi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.