Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní Academia Film Olomouc uvede filmy z oscarových nominací. Nabídne i seriál Kronika orgasmu

Celkem 52 snímků se letos na konci dubna utká v soutěžích festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Diváci se mohou těšit na filmy z oblasti astronomie, etologie nebo dějin umění. Do Olomouce přicestují například kosmolog Chris Impey nebo režisérka Sonya Pemberton.

Prostor na letošním festivalu dostanou prestižní televizní produkce, oscarové nominace i filmy posouvající hranice dokumentárního vyprávění.  

"AFO58 představí také oblast ekonomie a důchodový systém, náš vztah k času, dostaneme se do hlubin oceánu, blízko k vulkánům a daleko do vzdáleného vesmíru. Zaměříme se i na historii, černý obchod s kostrami dinosaurů, archivnictví, feminismus v umění a na stále se zdokonalující umělou inteligenci. Témata soutěžních filmů ukazují, jak různorodá je současná společnost," přiblížila dramaturgyně festivalu Eva Suková.  

V Mezinárodní soutěži se objeví například snímek Strážci času (Keeper of Time), který pojednává o lidské snaze zachytit čas od kamenných kruhů přes budíky a kukačky až po pražský orloj, nebo dechberoucí filmová esej a pocta krásám Grónska, dokument Poslední člověk (The Last Human).

Prostor dostane i film Všechno živé (All That Breathes) nominovaný na letošního Oscara. Příběh vypráví o dvou bratrech z Nového Dillí pečujících o luňáky hnědé, kteří doslova padají ze smogem zamořeného nebe. "Na pozadí spirituálně působícího, magicky natočeného filmu nečíhá jen ekologické varování, ale i drsná realita politické situace v Indii, ve které stoupají nacionalistické tendence," přiblížil dramaturg Zdeněk Rychtera. Podle tiskové zprávy jsou v programu i další dva nominované snímky, Erupce lásky (Fire of love) a Haulout.

Červený kostel v Olomouci se po rekonstrukci otevře v květnu. Bude novým kulturním centrem

Rozsáhlá rekonstrukce Červeného kostela z přelomu 18. a 19. století vstoupila do závěrečné fáze, probíhají dokončovací práce v interiérech. Vědecká knihovna v Olomouci a další instituce v olomouckém regionu budou mít od 17. května k dispozici...

Dokument Investigátori (Investigators) v Československé soutěži chce zase přijít na kloub jednomu fenoménu dnešní doby, biorezonanci. Film řeší otázku, kde končí věda a začíná šarlatánství. Seriál Kronika orgasmu se pak ponoří do genderových identit a intimního života v Československu v druhé polovině 20. století a ukáže československou realitu, která se do učebnic dějepisu nedostala.

Chybět nebudou ani přednášky a besedy s tvůrci. Do Olomouce například přijede Sonya Pemberton, režisérka, scenáristka, držitelka Emmy a jedna z předních australských producentek televizních pořadů s vědeckou tematiko nebo Chris Impey, spisovatel, kosmolog a profesor astronomie na University of Arizona.

Festival pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, patří tak mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Podle počtu akreditovaných diváků se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v tuzemsku. 

Ohodnoť článek

Foto Academia Film Olomouc

Štítky film, Academia film Olomouc, festival, Chris Impey, Olomouc, umění, orgasmus, Eva Suková, astronomie, University of Arizona, Univerzita Palackého v Olomouci, Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Academia Film Olomouc uvede filmy z oscarových nominací. Nabídne i seriál Kronika orgasmu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.