Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prostějov chce vyměnit další stovky lamp veřejného osvětlení. Ušetří na spotřebě elektřiny

Prostějovská radnice letos plánuje vyměnit dalších bezmála 500 starých sodíkových svítidel za úsporné LED světla. Bude to stát pět milionů korun, město však požádá o dotaci, která může pokrýt až 80 procent nákladů. Do tří let chce radnice vyměnit všech 5200 lamp veřejného osvětlení.

Od půlnoci tma. Jeseníku zdražila elektřina o tři sta procent, město vypne lampy

V desítkách jesenických ulic se bude na část noci zhasínat veřejné osvětlení, město tak reaguje na razantní zvýšení nákladů na elektrickou energii. Úspory plánuje Jeseník také v městských budovách, zároveň chystá investice do fotovoltaických...

Loni Prostějov modernizoval 209 svítidel v Kolářových sadech a v části sídliště Svobody. Stálo to 2,2 milionu korun, radnice získala dotaci bezmála 1,8 milionu korun. Investice se městu podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Pospíšila (PéVéčko) vyplatila. Například v říjnu nové lampy vykázaly ve srovnání s původními sodíkovými svítidly poloviční spotřebu elektřiny, jejíž cena loni výrazně vzrostla.

Letos radnice s pomocí dotace plánuje vyměnit dalších zhruba 470 svítidel na sídlištích Šárka a Západní a také v Domamyslicích a Čechovicích. O dotaci požádá do konce června. "Výměna sodíkových svítidel za LED zdroje světla je pro město velmi výhodná. Úspora činí až o 80 procent elektrické energie," uvedl Pospíšil.

Radní proto podle Pospíšila projednají návrh modernizace dalších 500 lamp, která si opět vyžádá investici pěti milionů korun. "Během tří let plánujeme obměnit svítidla v celém Prostějově," uvedl Pospíšil, podle kterého cena moderních LED zdrojů světla v posledních letech klesla na polovinu, takže jsou pro města cenově dostupnější.

Velkou výhodou nově instalovaných LED svítidel je podle Pospíšila také snížení nákladů na údržbu a omezení nežádoucího světelného smogu. Změnu veřejného osvětlení v Kolářových sadech si pochvalují pracovníci nedaleké hvězdárny, které při pozorování noční oblohy už tolik neruší rozptýlené světlo z pouličních lamp.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lampy, úspora, výměna, energie, osvětlení, radnice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce vyměnit další stovky lamp veřejného osvětlení. Ušetří na spotřebě elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.