Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Naučná stezka v okolí Velkého Kosíře přiblíží historii zdejších Keltů a Slovanů

Asi jeden a půl kilometru dlouhou procházku nabízí nová naučná stezka v okolí Velkého Kosíře na Prostějovsku. Přiblíží historii zdejších Keltů a Slovanů, ale i střípky z dávné historie nedalekých Čelechovic na Hané. Nabízí i vyhlídkové místo na kopci Skřivan.

TIP NA VÝLET: Život v korunách stromů, protestní zvonička a nádherné výhledy z rozhledny. Velký Javorník

Dnes vyrazíme do Frenštátu pod Radhoštěm, odkud se vydáme na Velký Javorník ve výšce 918 metrů nad mořem. Je to hlavní cíl našeho výletu, ale podíváme se i na další zajímavá místa. Výlet lze absolvovat, i když je sníh.

Naučná stezka s názvem Proti proudu času vznikla ve spolupráci Čelechovic na Hané na Prostějovsku, portálu mapujme.cz a archeologů z prostějovské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

"Na sklonku loňského roku byly umístěny další informační panely s archeologickou tématikou věnované okolí Velkého Kosíře. Jsou v okolí suchého poldru u osady Studenec a pojednávají o objevu keltského sídliště a raně středověké osady s doklady zpracování železa, které zde byly zachyceny záchranným archeologickým výzkumem prostějovských archeologů v roce 2021," uvedl archeolog Pavel Fojtík.

Tabule mají názvy Střípky z dávné historie Čelechovic na Hané, Hroby Keltů v trase železniční trati a Keltové a Slované Pod Skřivání a jsou součástí přibližně 1,6 kilometru dlouhé stezky. Na trase leží také vyhlídkové místo Skřivan ve výšce 282 metrů nad mořem, které nabízí půvabné pohledy do hanácké krajiny.

"Na trase je rozmístěn nejen soubor naučných panelů, ale i zajímavé edukační prvky, které z místa činí zajímavý tip na vlastivědnou procházku nejen pro rodiny s dětmi," láká archeolog Fojtík.

Ohodnoť článek

Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky tip na výlet, naučná stezka, Velký Kosíř, Keltové, Slované, historie, archeologie, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Naučná stezka v okolí Velkého Kosíře přiblíží historii zdejších Keltů a Slovanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.