Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obyvatelé Hrušky v referendu jasně odmítli demolici sto let staré školy

Obyvatelé Hrušky na Prostějovsku v referendu jasně odmítli demolici více než sto let staré školy, pro kterou obec v minulosti nenašla využití. V roce 2017 naopak lidé z Hrušky demolici schválili. Proti demolici však nyní hlasovalo téměř 70 procent voličů.

Referendum o prodeji domu služeb ve Slatinicích na Olomoucku je neplatné, přišlo k němu málo lidí. Znamená to, že v lázeňské obci může kraj zřídit domov pro dvanáct osob s mentálním postižením. Proti byla skupina místních obyvatel.

Kvůli historické školní budově bylo v Hrušce s necelými třemi stovkami obyvatel uspořádáno referendum už v roce 2017. Lidé se tehdy vyslovili pro její demolici, avšak záměr zůstal pouze na papíře.

Nyní v referendu hlasovalo 116 z 184 oprávněných voličů a 80 z nich bylo proti demolici. Referendum je tedy platné a závazné.

"Referendum v roce 2017 bylo doprovázeno naivní propagandou, co všechno se na místě budovy vytvoří. Jak všichni víme, neudělalo se nic. Tato budova byla postavena našimi předky v roce 1902. Važme si jejich práce a dejme této budově šanci," uvedl na webu obce dlouholetý bývalý starosta Hrušky František Baláš.

Část obyvatel by na pozemcích místo staré školní budovy ráda viděla například parcely pro novou výstavbu či dětské hřiště. Další lidé naopak tvrdí, že je škoda školu bourat a chtějí ji zachovat. Po referendu z roku 2017 vyšlo najevo, že jenom zbourání školní budovy by bylo pro malou obec velmi nákladné. Odborníci před šesti lety odhadli, že demolice bude stát 1,3 milionu korun.

V Hrušce se lidé v posledních letech obtížně domlouvali na správě obce. Po komunálních volbách v roce 2018 se sedmičlenné obecní zastupitelstvo dvakrát rozpadlo. Po posledních komunálních volbách loni na podzim obsadili všech sedm postů v zastupitelstvu lidé z kandidátky KDU-ČSL.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto obechruska.cz

Štítky referendum, výsledky, škola, demolice, budova, historie, starosta, Hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Hrušky v referendu jasně odmítli demolici sto let staré školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.