Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koníček přetiskli v model školy. Studenti vytvořili detailní zmenšeninu litovelského gymnázia

Desítky hodin počítačové přípravy a takřka tisíc hodin 3D tisku. Dvojice studentů Gymnázia Jana Opletala v Litovli vyrobila propracovaný model novorenesanční školní budovy. Zmenšenina litovelského gymnázia vznikla i pro prezentaci instituce na přehlídce středních škol.

Model litovelského gymnázia, který je k vidění na chodbách v originále školní budovy, vytvořil student Tomáš Komárek se svým spolužákem Tadeášem Fryčákem. Do budoucna ještě plánují vytisknout 3D podobu členitého sklepení gymnázia či okolí školní budovy.

Nápad zhotovit model budovy gymnázia zrál v myslích studentů delší dobu, jelikož 3D tisk je jejich koníčkem. Reálné kontury dostal smělý záměr loni na podzim poté, co je třídní učitelka požádala o vytvoření modelu kvůli chystané prezentaci gymnázia na přehlídce středních škol Scholaris. „Chtěli jsme původně vytvořit menší, ale i tak velmi detailní model školní budovy. Měli jsme na podzim zhruba měsíc čas, takže jsme si řekli, že zkusíme větší model. A vyšlo to,“ říká Tomáš Komárek, podle kterého tak oba studenti skloubili svoji zálibu v 3D tisku s pomocí škole v její propagaci.

Model je pětasedmdesátkrát zmenšenou kopií budovy litovelského gymnázia. Jeho základní konstrukci studenti navrhli v počítači podle reálných rozměrů z historických výkresů. Použili i fotografie školní budovy, z nichž část pořídil dron. Detailní virtuální model gymnázia se v počítači rozdělil na 60 dílů, které studenti vytiskli na trojici školních 3D tiskáren. Z vytištěných dílů pak slepili školní budovu a nastříkali ji modelářskou barvou. „Z boku budovy jsme některá okna nestihli vymalovat, takže nás ještě nějaká práce čeká,“ podotkl Komárek.

Studenti si zaznamenali i zajímavé statistiky, které přibližují finanční i časovou náročnost vzniku zmenšeniny jejich školy. Modelování budovy loni na podzim dvojici nadšenců zabralo 138 hodin. Tři 3D tiskárny vyráběly jednotlivé díly celkem 920 hodin. Sestavení vytištěného modelu do finální podoby pak studentům trvalo zhruba 37 hodin. Náplň do 3D tiskáren stála 3100 korun a tři tiskárny při výrobě 60 dílů modelu budovy gymnázia spotřebovaly elektřinu za 1200 korun.

Největší básník času Jan Čep by se dožil 120 let. Pochází z Litovelska

V těchto dnech si připomínáme sto dvacet let od narození prozaika, esejisty a překladatele Jana Čepa. Básník času, který se snažil zachytit jeho uplývání, básník úzkosti a tajemství, básník země, smrti, jitřního zraku, ale i náš nejlyričtější...

 

Česká střední škola se v Litovli otevřela ve školním roce 1901/1902. Novorenesanční budovu gymnázia podle návrhu profesora brněnské techniky Josefa Bertla vysvětili a předali k užívání v září 1904. Od roku 1991 je budova gymnázia v Litovli kulturní památkou. Do lavic litovelského gymnázia usedal i Jan Opletal, který byl v roce 1939 smrtelně zraněn při protestech proti nacistickým okupantům. Zemřel 11. listopadu a stal se první studentskou obětí německého okupačního režimu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Gymnázium Jana Opletala Litovel, Michal Petřík

Štítky Model, modelářství, 3D tisk, škola, Gymnázium Litovel, Litovel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koníček přetiskli v model školy. Studenti vytvořili detailní zmenšeninu litovelského gymnázia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.