Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Olomouckou zoo navštívilo loni přes 360 tisíc lidí, nejvíc za posledních jedenáct let

V loňském roce se počet návštěvníků olomoucké zoologické zahrady vyšplhal k číslu 367 111. Nejvíce oblíbenými akcemi byly Velikonoce, Večer duchů či Víkend dětí. Během roku 2022 se také v zahradě povedlo odchovat 250 mláďat.

Počet návštěvníků je nejvyšší za posledních 11 let. V roce 2021 do zoologické zahrady zavítalo 367 248 lidí, loňská statistika tento údaj ještě o takřka pět set návštěvníků převýšila. V prvním covidovém roce 2020 zaznamenala zoo citelný propad, do areálu tehdy přišlo 293 457 lidí.

Kolik je kotulů nebo vlků? Návštěvníci Zoo na Svatém Kopečku počítají neposedná zvířata

Za začátkem roku mohou návštěvníci olomoucké zoo porovnat své pozorovací schopnosti s ošetřovateli a zapojit se do inventury zvířat. Obyvatele zahrady zaměstnanci přesně spočítali, jako výzvu si mohou tuto aktivitu vyzkoušet i zájemci z řad...

V průběhu uplynulého roku docházelo v zahradě na Svatém kopečku také k několika stavebním úpravám. „Za nejvýznamnější realizovaný projekt lze považovat projekt Hospodaření s povrchovými vodami, který řeší problematiku zadržování dešťových vod a jejich postupné vypouštění zpět do přírody,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Významné odchovy v Zoo Olomouc v roce 2022
mravenečník čtyřprstý, mravenečník velký, kozorožec kavkazský, kaloň rodriguezský, lemur běločelý, gibon zlatolící, zubr evropský, lemur kata, kotul veverkovitý, ocelot slaništní, sob polární, medojed kapský, oryx jihoafrický, kamzík alpský, sik vietnamský, čáp černý, husa tibetská, seriema rudozobá, gekon obrovský.
Pro doplnění druhů byla přivezena další zvířata:
lenochod dvouprstý, lemur tmavý, kosman stříbřitý, mirikina bolivijská, panda červená, lev berberský, velbloud dvouhrbý, žirafa Rothschildova, daněk mezopotámský, pižmoň grónský a ara vojenský,
Zdroj: Zoo Olomouc

Došlo také k výstavbě dvou nových gastroprovozoven. V areálu zoo vznikl Gril U Lvů a Kavárna U Koziček. V průběhu roku pokračovala i realizace zoogeografických zón, kde se budou setkávat zvířata, která by se takto pospolu potkala i ve volné přírodě. „Na již dokončené etapy safari navázala realizace posledních dvou – Safari Austrálie a Arktida,“ doplnila Gronská.

Za krmivo pro zvířata zaplatila olomoucká zoo 6 986 869 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva tak představovaly částku 19 142 korun. V roce 2021 to byly částky 6 860 570 korun za rok a 18 796 korun za jeden den.

Olomoucká zoologická zahrada otevřela brány poprvé v roce 195, od zoo zaznamenal takřka sedmnáct milionů návštěv. Na ploše 42 hektarů zoo chová 1591 jedinců ve 386 druzích.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zoo, zoo Olomouc, 2022, bilance, návštěva, chov, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouckou zoo navštívilo loni přes 360 tisíc lidí, nejvíc za posledních jedenáct let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.