Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava Dětský svět bude ve Vlastivědném muzeu kvůli prasklinám v krovu uzavřena dva měsíce

Minimálně dva měsíce bude uzavřena jedna z nejnavštěvovanějších expozic Vlastivědného muzea v Olomouci s názvem Dětský svět. Ve výstavním sále svaté Kláry se totiž objevily praskliny v krovu a stropu, muzeum se ho pokusí zabezpečit sítěmi.

Svůj největší výstavní sál v historické budově na náměstí Republiky muselo muzeum, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, uzavřít před týdnem. Důvodem byly praskliny v krovu, které se v uplynulých dnech projevily drolením omítky ze stropu. Muzeum čekalo na dnešní verdikt statika, který si prostory znovu prohlédl. 

"Dopadlo to tak, že aktuálně hledáme provizorní řešení, půjde o zavěšení bezpečnostních sítí tak, aby výstava mohla doběhnout. Nyní bude výstava minimálně dva měsíce uzavřena. Když to půjde, přikročíme k provizornímu řešení. Pokud ne, například když to bude příliš finančně náročné nebo to nepůjde realizovat, tak dojde k vyklizení a přikročíme k definitivní opravě," uvedl ředitel muzea Jakub Ráliš.

Muzeum se pokusí v následujících dvou měsících výstavu zabezpečit, sítě by měly být zavěšeny zřejmě po celé ploše stropu. Vedení muzea počítá, že zabezpečení za pomoci sítí přijde na statisíce korun.

Praskliny v klenbě zavřely výstavu hraček ve Vlastivědném muzeu. Čeká se na statika

Praskliny v klenbě největšího výstavního sálu Vlastivědného muzea v Olomouci s okamžitou platností zavřely úspěšnou výstavu hraček, která zde měla probíhat až do konce srpna. Muzeum nyní čeká na statika, který rozhodne, co dál.

Expozici, která návštěvníky provází životem dítěte v posledních 200 letech a jeho změnami, otevřelo muzeum na začátku prosince. Projekt patří mezi nejnavštěvovanější výstavy za poslední dobu, jen za první měsíc si ji prohlédlo na 3000 návštěvníků. Vedení muzea počítalo s tím, že expozice bude otevřena do konce srpna a spolu s ročními obdobími se bude také obměňovat. Výstava se nedá někam přemístit, je koncipována přímo pro tento sál.

Na podzim letošního roku měla tento výstavní projekt podle plánu muzea vystřídat velká výstava ke 450. výročí založení olomoucké univerzity, i tyto plány jsou nyní v ohrožení. Následovat měla podle ředitele celoroční výstava o palných zbraních.

Praskliny v krovu byly objeveny při rekonstrukci střechy v uplynulých letech, byly však stabilizované a s jejich opravou se počítalo v nadcházejících letech. Samotná oprava prasklin je podle projektu plánována na dobu pěti měsíců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Vlastivědné muzeum v Olomouci

Štítky krov, strop, praskliny, uzavření, zabezpečení, statik, sítě, Vlastivědné muzeum, Dětský svět, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Dětský svět bude ve Vlastivědném muzeu kvůli prasklinám v krovu uzavřena dva měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.