Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Okolo přerovského strojaře krouží pět zájemců. Petici proti prodeji už podepsalo devět stovek lidí

Pět zájemců krouží okolo lukrativních pozemků a bývalého hotelového domu Strojař v Přerově. Zpustlou budovu nyní využívají k výcviku policisté, plán města na prodej chce překazit opozice. Petici za vypsání referenda již podepsalo přes devět stovek lidí.

Přerovská opozice argumentuje tím, že město by se nemělo zbavovat pozemku na strategickém místě u Bečvy v blízkosti centra, který má obrovský potenciál do budoucna. Referendum chce dosáhnout toho, aby pozemek pod Strojařem zůstal ve vlastnictví města s minimálním podílem 51 procent. To podle opozice nevylučuje vstup soukromého investora, město si však ponechá kontrolu.

"Sbírání podpisů stále probíhá, petiční archy máme na mnoha místech ve městě, kde lidé mohou připojit své podpisy. Přesný přehled nemáme, ale odhadem je v současné chvíli kolem devíti stovek podpisů," řekl opoziční přerovské zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov). Sběr podpisů by mohl skončit už na jaře. "Rádi bychom to zvládli do dubnového zastupitelstva," dodal Horký.

Pokud se opozici podaří sebrat dostatek podpisů, referendum by se mohlo konat společně s volbami do Evropského parlamentu v první polovině roku 2024, protože by se tak ušetřily náklady.

Hotel Strojař Přerov koupil v roce 2016 od ministerstva obrany za více než čtyřicet milionů korun, protože se bál, aby tam nevznikla ubytovna pro sociálně slabé. Od té doby se pro chátrající objekt nenašlo využití. 

Přerovská opozice bojuje o referendum kvůli paneláku Strojař. Nic neřešící gesto, reaguje náměstek primátora

Už třetí vedení přerovské radnice se zabývá otázkou, jak naložit s opuštěným panelovým domem Strojař nedaleko centra města. Vládnoucí koalice směřuje k prodeji zpustlého devítipatrového objektu, opoziční strany naopak spojily síly a snaží se...

Podle náměstka primátora Přerova Miloslava Dohnala (ODS) by opětovné zprovoznění hotelového domu přišlo na 104 milionů korun, přestavba by mohla vyšplhat až na 300 milionů. "Město přitom vlastní byty, které může opravit a nabídnout lidem za podstatně nižší cenu," tvrdí Dohnal. Ve Strojaři nyní radnice platí pouze ostrahu a zabezpečení, sítě jsou vypnuté a budovu využívá k výcviku policie. V současné době město podle něho ví o pěti zájemcích.

Primátor Přerova Petr Vrána (ANO) prohlásil, že město chce o Strojaři rozhodnout v tomto volebním období. "Nevím, v jaké fázi je sběr podpisů pro referendum, v momentě, kdy bude předloženo, budeme se tím seriózně zabývat. Stále platí usnesení o prodeji, chceme, aby Strojař nebo pozemek sloužily k bydlení. Jestli to bude soukromý investor nebo to bude vznikat ve spolupráci s městem, to se uvidí. Existují různé programy na podporu bydlení," řekl primátor.

Pokud by nyní přišel opravdu seriózní zájemce, město by patrně ani nečekalo na výsledky referenda. "Když se objeví někdo a přijde s reálnou vizí, klidně i se spoluúčastí města, předložíme tento návrh zastupitelstvu," podotkl uvolněný radní Přerova Michal Zácha (ODS).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Přerov, referendum, pozemek, ODS, Bečva, Evropský parlament, Jan Blahoslav Horký, Michal Zácha, Petr Vrána, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okolo přerovského strojaře krouží pět zájemců. Petici proti prodeji už podepsalo devět stovek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.