Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lyžaři a běžkaři si opět přijdou na své. V Jeseníkách naplno udeřila zima

V Jeseníkách se opět naplno rozjela zimní sezona, v nejvyšších polohách hor leží kolem 40 centimetrů přírodního sněhu a teploty se drží hluboko pod nulou. Všechna lyžařská střediska jsou v provozu, na své si přijdou také běžkaři. V Jeseníkách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Situaci v nejvyšších moravskoslezských horách lavinoví experti horské služby prověřovali včera přímo v lavinovém katastru v oblasti Velkého Kotle. "V Jeseníkách platí první lavinový stupeň, momentálně máme asi 40 centimetrů sněhu ve 1300 metrech, na hřebenu je sněhu méně, zhruba 20 centimetrů, je to vyfoukané. Ve Velkém Kotli je toho sněhu ale více, neboť převládající západní větry tam navály sníh z návětrných svahů, je tam do jednoho metru. Sníh tam drží poměrně dobře pohromadě, nějaké uvolnění laviny na této straně téměř nehrozí," uvedl pracovník jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Podle jeho kolegy Ondřeje Škovránka jsou všechny lyžařské areály ze staroměstské strany, tedy od Dolní Moravy, přes Ramzovou, Červenohorské sedlo, Kouty, Praděd až po Karlov pod Pradědem včetně Kopřivné v provozu. Doplnil, že za poslední týden se teploty v polohách od tisíce metrů nad mořem pohybovaly přes den kolem minus pěti stupňů.

Například areál na Červenohorském sedle provoz obnovil již minulý pátek, středisko na sociálních sítích láká návštěvníky i na slunné počasí a jeho zástupci dodávají, že se zima již umoudřila. Téměř naplno již jede také Ski Aréna Karlov, v sobotu se k otevřeným lanovkám přidává také středisko Čerťák.

Postupně celý areál spouští také středisko Kraličák, v sobotu tam chystají SNOW tour 2023. Na řadě míst obnovili i večerní lyžování, od pondělí ho díky dobrým lyžařským podmínkám spustili například ve Filipovicích na Jesenicku, večer si mohou zalyžovat zájemci i na ski expressu v Karlově nebo na Kopřivné, kde jsou v provozu znovu obě sjezdovky. Ve středu se vrátil k provozu i areál Kladky na Prostějovsku, naproti tomu středisko v Hlubočkách u Olomouce stále ne.

Unikát v Kopřivné. Lyžaři už nebudou potřebovat čip ani kartu, stačí jim mobilní telefon

Lyžaři ve středisku Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách už nebudou potřebovat plastový skipas nebo čip a nebudou už ani muset čekat ve frontách nebo platit zálohy za kartu. Resort spustil unikátní odbavovací systém, nyní stačí akorát...

Na své si opět přijdou i milovníci běžeckého lyžování, kromě nejvyšších poloh hor se mohou vydat s běžkami na sedla. "Běžkařské tratě jsou průjezdné a 'vystopované' rolbou na Paprsku, od Ramzové, přes Vřesovou studánku až na Praděd, kde je to včetně okruhu pod Kurzovní chatou. Nasadit běžky mohou běžkaři již v Koutech u Pelikána a odtud se dá vyjet směrem na Švýcárnu. Zasněžený je také hlavní hřeben mezi Ovčárnou a Skřítkem," řekl dispečer jesenické horské služby Škovránek.

Na horách průběžně stále sněží. Sněžit má podle předpovědi také v pátek a v sobotu, podle Škovránka se však očekává, že spadne nad tisíc metrů nad mořem jen kolem jednoho až dvou centimetrů sněhu, dalších pět centimetrů by mohlo připadnout ještě v pondělí. "Už je to zase plnohodnotná zima," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, Jeseníky, běh na lyžích, zima, horská služba, Praděd, Kopřivná, Červenohorské sedlo, Švýcárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři a běžkaři si opět přijdou na své. V Jeseníkách naplno udeřila zima  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.