Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prezidenta vybírali i za mřížemi. Televizní debaty vyvolávaly v olomoucké věznici vášnivé diskuze

Obvinění či odsouzení v olomoucké vazební věznici projevili značný zájem i o druhé kolo prezidentských voleb. Televizní debaty a další mediální výstupy vyvolávaly mezi vězni i poměrně vyostřené diskuze. Velká část z nich se rozhodla do voleb zasáhnout také osobně - do přenosné urny, kterou dnes přinesla volební komise, házeli své hlasy nedlouho po otevření volebních místností.

O účast v celostátním hlasování projevilo zájem 152 vězněných z 249, kteří měli právo volit. Zájem je podle zástupců věznice podstatně vyšší než v předchozích volbách.

Debaty sledovali vězni hlavně v televizi. „Emoce to provázely, byly to velké debaty a já osobně jsem z nich často raději odcházel,“ komentoval Martin Andrle, který dnes odvolil v olomoucké vazební věznici mezi prvními. „Na cimře je nás deset, u nás to bylo velké téma. Debaty jsme sledovali, hádali jsme se, pomlouvali jsme kandidáty, zatímco druzí je zas chválili, docela jsme se u toho hádali. Museli jsme ty debaty kolikrát i přepnout, protože ty emoce byly tak vypjaté, že mohlo dojít pomalu k nějakému konfliktu,“ prozadil další z vězňů Jakub Horák.

Vězni brali kampaň vězni jako zpestření jejich života. Přiznávají však, že už jsou rádi, že skončila. „Ve věznici ve výkonu trestu to vnímáme jinak než venku, je to tady téma, které se nás dotýká, je to vytažení ze stereotypu vězeňského života. Do jisté míry si to člověk užívá. Ale ta mediální masáž byla i tady,“ doplnil Andrle.

ANKETA: Podle čeho se budete ve druhém kole prezidentských voleb rozhodovat? Osobnosti odpovídají

Před druhým kolem prezidentských voleb, které budou v pátek a v sobotu, osobnosti Olomouckého kraje odpovídají na otázku, podle čeho se budou rozhodovat, komu dají hlas. Do druhého kola postoupil šéf ANO Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr...

Podle mluvčí olomoucké vazební věznice Evy Gürbüz volilo v tomto zařízení při prezidentských volbách v roce 2013 prezidenta 26,5 procenta oprávněných voličů, v roce 2018 vzrostl zájem na 41 procent. Letos v prvním kole byla volební účast na 57 procent, ve Vazební věznici Olomouc tehdy odvolilo z 239 oprávněných voličů 136 vězněných, a to 77 odsouzených a 59 obviněných.

Zájem o volby je i na Mírově, kde si tresty nyní odpykává 382 vězňů, zájem projevilo 258 odsouzených, tedy 67,5 procenta. Při posledních prezidentských volbách se voleb účastnilo 125 vězňů. „V porovnání s prvním kolem voleb zájem volit stoupl o čtyři vězně. Před 14 dny bylo nahlášeno k volbám totiž celkem 254 odsouzených, kdy nakonec volilo 236 odsouzených,“ řekl speciální pedagog a mluvčí věznice František Richter. Zájem o volby ze strany vězňů trvá. „Sledují debaty v TV, diskutují v celách a na pracovištích,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Volby, prezidentské volby, vazební věznice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidenta vybírali i za mřížemi. Televizní debaty vyvolávaly v olomoucké věznici vášnivé diskuze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.