Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba větrných elektráren u Jívové jde k soudu. Spolek Nízký Jeseník podal žalobu na Olomoucký kraj

Spolek Nízký Jeseník podal žalobu na olomoucké hejtmanství, které otevřelo dveře pro stavbu pěti větrných elektráren u Jívové na Olomoucku. Hejtmanství loni na podzim zamítlo námitky spolku a dvou obyvatel Jívové proti stavebnímu povolení. Větrníky mají být vysoké 145 metrů.

U Jívové plánuje investor postavit pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů. Větrníky budou vysoké 145 metrů. Projekt se připravuje déle než 15 let. Obec Jívová investici podporuje. Z větrné elektrárny má mít příjem zhruba milion korun ročně, což jí pomůže splácet úvěr na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Někteří lidé z okolí plánovaných větrných elektráren se ale obávají zvýšeného hluku či negativního dopadu větrníků na ráz krajiny, turistiku či cenu nemovitostí. Stavba větrné elektrárny se už připravuje, bezpečnostní agentura začala nábor členů ostrahy větrného parku.

Radnice ve Šternberku stavbu větrného parku u Jívové povolila v listopadu 2019. Proti verdiktu se odvolal Spolek Nízký Jeseník a několik odpůrců projektu z řad místních obyvatel. Hejtmanství ale odvolání zamítlo. Předseda Spolku Nízký Jeseník Josef Kapitán řekl, že krajský úřad odvolání spolku nesprávně překvalifikoval na odvolání fyzické osoby. "To zákon neumožňuje. Vůbec se pak fakticky nezabývali odvolacími body spolku, protože řekli, že fyzická osoba to nemůže namítat," upozornil Kapitán.

Chystaná stavba větrných elektráren u Potštátu bude posuzována podle EIA. Rozhodl o tom krajský úřad

Dvě větrné elektrárny, které by měly příští rok vyrůst u obce Potštát mohou mít významný vliv na okolí. Projekt bude proto posuzován podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí EIA. Rozhodl o tom krajský úřad.

Krajští zastupitelé v závěru roku 2021 schválili pořízení změny dokumentu nazvaného Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje, jehož dřívější podoba stavbu větrných elektráren na svazích u Jívové neumožňovala. Úpravu loni v září krajské zastupitelstvo schválilo. Obec Jívová se už dříve u soudu neúspěšně domáhala zrušení části aktualizace zásad územního rozvoje Olomouckého kraje. Stěžovala si na to, že v některých částech regionu včetně okolí Jívové zakazují zásady územního rozvoje kvůli ochraně krajinného rázu výstavbu větrných elektráren. V roce 2020 soud žalobu obce Jívové zamítl.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů stojí například u Lipiny na Olomoucku. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Dvě nové větrné elektrárny plánuje postavit u Potštátu na Přerovsku společnost Roteko Invest. Proti stavbě větrníků se postavila potštátská radnice, organizace Hnutí Duha i místní spolky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Jívová, větrné elektrárny, Olomoucký, větrná energie, žaloba, Jeseník, větrník, Nízký Jeseník, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba větrných elektráren u Jívové jde k soudu. Spolek Nízký Jeseník podal žalobu na Olomoucký kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.