Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olomoučtí vědci umí rozborem textu určit osobnost autora. Novinku už eviduje patentový úřad USA

Olomoučtí vědci vyvinuli technologii, která rozborem textu umí určit osobnost jeho autora i jeho psychické rozpoložení. Při výzkumu analyzovali frekvenci slov v textech spisovatelů, politiků, ale i vrahů. Novinku už eviduje patentový úřad Spojených států.

Převratnou technologii lze využít v přizpůsobení internetového obsahu konkrétnímu uživateli, reklamě, personalistice, psychologii, kriminalistice i v oblasti bezpečnosti státu.

Odborníci z katedry obecné lingvistiky FF UP se frekvenčními analýzami textu zabývají už několik let, metoda se používá například při určení autorství psaného slova. Dosud se vědci zaměřovali na slova s vyšší frekvencí výskytu, autoři nové metody zvolili odlišný postup. "S kolegy jsme zjistili, že podle nízko frekventovaných, ale pravidelně rozmístěných, opakujících se slov lze autora poznat také. A co víc, ještě s vyšší mírou jistoty. Už několik let se tedy zaměřujeme na opačné spektrum, na zvláštní skupinu slov v dané slovní zásobě konkrétního člověka," uvedl Dan Faltýnek z katedry obecné lingvistiky.

Při analýze vědci pracovali s texty spisovatelů, jako jsou Jack Kerouac nebo Joanne K. Rowlingová, zkoumali písemné projevy Karla Marxe, Silvia Berlusconiho nebo Václava Havla, texty masových vrahů, k nimž patří třeba Elliot Roger nebo Theodore Kaczynski, nebo také vzorky textů podnikatele Elona Muska.  

Metoda je podle lingvistky Martiny Benešové založena na tom, že odborníci v textu hledají jakýsi slovní otisk, který lze použít při analýze a určení autora textu. Například z rozboru mnoha textů Václava Havla vyplynulo, že kladl důraz na slovo "konečně". "Postupem času jsme vyvinuli technologii, která nám umožňuje najít nízkofrekventovaná klíčová slova, která jsou společně s důrazem na postoj řečníka k určitému tématu otiskem autora," podotkl Faltýnek.

Objev je podle něj převratný, neboť dosavadní metody takto vysokou jistotu autorství textu nepřinášely. Olomouckým vědcům nyní díky nové technologii stačí analyzovat pouze 200 až 500 slov, aby mohli s určitou mírou přesnosti dokázat autorství. Pokud mají k dispozici přibližně 1500 slov, tak jsou schopni autorství zaručit s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti. Dříve si byli jisti až po analýze 6000 slov.

Nová technologie podle Benešové dokáže extrahovat profil lidí. Opakování určitých slov může poukázat na psychických stav člověka nebo jeho sociální prostředí. Vědce například šokovaly výsledky analýzy manifestu amerického vraha, ze které vyplynul jeho motiv i místo následného násilného činu.

VIDEO: Vědci s drony nasnímali plumlovský zámek. Vznikl unikátní 3D model

Speciální autonomní drony se vznesly u plumlovského zámku, kde probíhala část projektu Bezpečné snímání historických objektů bezpilotními helikoptérami. Ten zajistili odborníci z pražského ČVUT ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Díky...

Novou technologii lze využít v personalistice, on-line psychoterapii, soudnictví nebo při komunikaci s ohroženými skupinami. Své místo najde také v personalizované reklamě i v boji proti extremismu, terorismu či dezinformacím. Lze ji využít i na obranu proti personalizaci člověka na internetu. "Nejjednodušší variantou využití naší technologie bude v dohledné době aplikace, která lidem umožní dozvědět se něco o sobě a pomůže jim v seberozvoji," řekla Benešová.

Dalším současným trendem je využití umělé inteligence pro automatické psaní textů. "Na textové technologie umělé inteligence nyní začíná spoléhat více a více lidí, příkladem aktuální technologie je ChatGPT, od které uživatelé očekávají, že napíše lepší texty a v kratším čase. Například i Google ale upozornil, že takto vygenerované texty umí detekovat a bude za to penalizovat," uvedl ředitel společnosti Mailkit Jakub Olexa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky ČR, školy, věda, internet, vysoké, Olomouc, technologie, USA, analýza, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Google, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí vědci umí rozborem textu určit osobnost autora. Novinku už eviduje patentový úřad USA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.