Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Až do soboty hrozí v Olomouckém kraji silný vítr a sněžení. Na severu se mohou tvořit závěje

Až do soboty hrozí Olomouckému kraji sněžení a silný vítr, který může lámat stromy nebo poškodit elektrická vedení. V Jeseníkách pak meteorologové varují před závějemi. Zejména řidiči by měli být při cestách opatrní a počítat s komplikacemi.

V Jeseníkách dál padají teplotní rekordy. Maxima k deseti stupňům hlásí předpovědi až do konce týdne

V Jeseníkách v posledních dnech dál padají teplotní rekordy. Na Nový rok měl Javorník přes 19 stupňů, včera padl rekord ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde se teplota vyšplhala na 18,7 stupně. Je to důsledek extrémně teplého vzduchu ze...

Jedna výstraha před silným větrem končí dnes v podvečer, od pátečního rána až do sobotního poledne začne platit na území celého Olomouckého nové varování.

Meteorologové upozorňují, že vyloučeno není poškození stromů a lesních porostů a menší škody na budovách, mohou nastat komplikace v dopravě. "Čerstvý západní až severozápadní vítr bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů za hodinu. Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty nebo zabezpečit skleníky. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel, na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," varují meteorologové.

Na Jesenicku a Šumpersku pak od pátečního odpoledne do sobotního rána platí druhý stupeň výstrahy před závějemi. Řidiči by při cestách měli mít teplé oblečení a dostatek jídla a nápojů, nutné jsou sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. "Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné," upozorňují meteorologové.

Potíže na zafoukaných silnicích například na Drahanské vrchovině hlásili řidiči již dnes.

Podle předpovědi počasí pro Olomoucký kraj hrozí i náledí. "V čerstvém severozápadním proudění bude z jižní Skandinávie k jihovýchodu postupovat tlaková níže. Na vlhkých površích se bude tvořit náledí. V pátek bude oblačno až zataženo, během dne od západu se sněžením a čerstvý až severozápadní vítr. Místy intenzivní sněžení a od 700 metrů místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí," uvedla v předpovědi pro Olomoucký kraj Eva Richtariková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky výstraha, vítr, závěje, sněžení, Olomoucký kraj, vichřice, Jeseníky, Český hydrometeorologický ústav, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do soboty hrozí v Olomouckém kraji silný vítr a sněžení. Na severu se mohou tvořit závěje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.