Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Macocha není jen propast, ale i zřícenina hradu, Čertova brána nebo místo, kde se zřítil povoz

Dnes nás čeká asi čtrnáctikilometrový výlet v okolí propasti Macocha, která je největší propastí v České republice a ve střední Evropě. Celá oblast nemusí znamenat pouze prohlídku propasti a jeskyní, ale nabízí i řadu zajímavých míst v okolí.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto necháváme na parkovišti nedaleko propasti Macocha a podle směrovek dojdeme na horní vyhlídku nad propastí. Ta byla vybudována v nejvyšším bodě roku 1882. Poté po žluté značce sejdeme ke druhé vyhlídce, vybudované roku 1899, ze které je dobře vidět až na dno propasti.

Poté se stále držíme žluté až k vyhlídce Koňský spád, která je pojmenována po tragické události z 19. století, kdy se zde zřítil koňský povoz. Zde se nám naskytne krásný výhled do údolí Pustého žlebu v Moravském krasu. U rozcestníku Nad Pustým žlebem scházíme po zelené k rozcestníku Pustý žleb, odkud pokračujeme směrem dolů po červené až k rozcestníku Pod Salmovkou.

Na tomto úseku narazíme na několik jeskyní a skalních útvarů, jako například útvar Okna, Čertova kazatelna, jeskyně Sedmnáctka nebo Propasťovité bludiště. Je třeba vzít na vědomí, že procházíme národní přírodní rezervací a vstup na některá místa mimo turistické značení je zakázán.

TIP NA VÝLET: Procházka okolo Šumperka nabídne Čarovný les nebo krásné vyhlídky po okolí

Dnes nás čeká výlet do Šumperka a zhruba dvanáct kilometrů dlouhá procházka plná zajímavých míst a výhledů, například ze skály Kokeš nebo z Voštinovy skály. Trasa je místy náročnější, pro rodiny s kočárkem tentokrát vhodná není.

Od rozcestníku Pod Salmovkou pak scházíme na zelenou značku směr zřícenina hradu Blansek. Zde je potřeba sejít ještě po pěšině až k rozsáhlé zřícenině a nenechat se zmást informační cedulí ležící v předhradí.

Pak se vracíme k rozcestníku Pod Salmovkou a pokračujeme po modré až k rozcestníku Skalní Mlýn - hotel a poté už po zelené směrem na Kateřinská jeskyně. Je potřeba držet se cesty a nesledovat zelenou značku, jelikož potřebujeme dojít k hlavní cestě.

Na tomto úseku na modrá a zelené opět narazíme na spoustu zajímavých míst, ať už další jeskyně, sklání útvary nebo například Čertovu bránu. U hlavní cesty se nakonec dáme doleva a po pár set metrech dojdeme zpět na parkoviště. 

Cesta není nijak náročná, ovšem u Macochy nás čekají schody a na úseku od Macochy až k rozcestníku Pustý žleb půjdeme lesem, kde jsou kamenité úseky a také strmá klesání.

TIP NA VÝLET: Život v korunách stromů, protestní zvonička a nádherné výhledy z rozhledny. Velký Javorník

Dnes vyrazíme do Frenštátu pod Radhoštěm, odkud se vydáme na Velký Javorník ve výšce 918 metrů nad mořem. Je to hlavní cíl našeho výletu, ale podíváme se i na další zajímavá místa. Výlet lze absolvovat, i když je sníh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, jeskyně, Macocha, Česko, střední Evropa, Instagram, Pustý žleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Macocha není jen propast, ale i zřícenina hradu, Čertova brána nebo místo, kde se zřítil povoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.