Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sněhová bouře a masáž srdce na saních. Horští záchranáři bojovali o život seniora na Dolní Moravě

Kolaps třiasedmdesátiletého polského turisty na Dolní Moravě si vyžádal výjezd Horské služby Jeseníky. K situaci byl přivolán i vrtulník, ten ale nemohl kvůli sněhové bouři přistát. Při transportu na kanadských saních bylo potřeba, aby horský záchranář prováděl srdeční masáž za jízdy.

Dispečink Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje nahlásil muže v bezvědomí a bez srdeční aktivity Horské službě Jeseníky a zároveň vyslal letecké záchranáře z Olomouce. Když zdravotníci z Horské služby dorazili k pacientovi, na místě už poskytovali první pomoc turisté, kteří se řídili instrukcemi od dispečinku ZZS.

„Turistům stejně jako zaměstnancům areálu musíme poděkovat. Resuscitaci jsme si okamžitě převzali,“ vysvětlil lékař Horské služby Štěpán Malec. Podle něho situaci komplikovala vichřice a vířící sníh. Za pomocí automatizovaného externího defibrilátoru se záchranářům podařilo u muže obnovit krevní oběh i dýchání. „Ten doporučil jeden výboj a pokračující komplexní kardiopulmonální resuscitaci,“ doplnil lékař.

VIDEO: Horská služba hlásí z Jeseníků třetí stupeň lavinového nebezpečí

Na základě měření vyhlásili lavinoví preventisté z Horské služby v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Ve druhé polovině týdne napadlo na promrzlý a tvrdý povrch přes pětatřicet centimetrů a už při malém zatížení se...

Do areálu Dolní Moravy mezitím dorazila posádka ZZS. Další hlídka Horské služby dovezla lékaře na hřeben, kde se okamžitě zapojil do záchranné akce s tím, že pacienta převeze do nemocnice vrtulník. „Počasí ovšem bylo natolik nepříznivé, že vrtulník nemohl přistát,“ doplnil tiskový mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Záchranáři se po společné konzultaci rozhodli dopravit pacienta do záchranky na kanadských saních připojených za sněžným skútrem. Po celou dobu transportu měl senior nasazenou kyslíkovou masku a jeden horský záchranář mu za jízdy prováděl srdeční masáž. „Jednalo se o velmi složitou situaci a velmi raritní záchranářský postup, ke kterému nás donutily klimatické podmínky,“ popsal svou zkušenost zasahující záchranář Filip Tomanec. „Provádět srdeční masáž na jedoucích kanadských saních je velmi obtížné,“ doplnil.

Turistu s obnovenými životními funkcemi si převzali zdravotničtí záchranáři v kritickém stavu. V sanitce zdravotníci pokračovali v záchranné činnosti, natočili muži EKG a prováděli další medikaci. Pacienta dovezli do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky Horská služba, kolaps, senior, turista, zásah, sněhová bouře, ZZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhová bouře a masáž srdce na saních. Horští záchranáři bojovali o život seniora na Dolní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.