Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Z Charkova do České Vsi. Výroba uzenin pro vegany jede dál, raduje se ukrajinská podnikatelka

Larysa Honska s manželem měli na Ukrajině úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany. Z Charkova je však vyhnala ruská agrese. Bezpečné útočiště našli v České Vsi na Jesenicku, kam se jim firmu podařilo přestěhovat a své podnikání zde obnovili. Dnes už zaměstnávají třináct lidí.

"Před válkou na Ukrajině jsme měli s manželem Alexejem firmu, kterou jsme budovali více než patnáct let. Zabývali jsme se vývojem a výrobou rostlinných potravinových produktů pro vegetariány a vegany. V našem závodě v Charkově na Ukrajině pracovalo asi sto zaměstnanců, kromě Ukrajiny jsme naše výrobky vyváželi do několika evropských zemí," popisuje šťastnou dobu před ruskou agresí Larysa Honska, ředitelka nové české společnosti Vegetus plant-based.

Kromě výroby potravin měla společnost vlastní značkovou síť prodejen a byla lídrem ukrajinského trhu ve svém oboru. "Válka v jednu chvíli zničila všechny naše plány a sny," konstatuje Honska.

S dcerou stejně jako miliony dalších Ukrajinců se nakonec rozhodly před válkou utéct. Předcházela tomu řada dramatických událostí. 

"Charkov byl rozbombardovaný, bydleli jsme ve sklepě. Ve městě byl hladomor, obchody byly zavřené, do města se nevozilo jídlo a byly zavřeny i všechny podniky, které potraviny vyráběly. Každý přežíval, jak mohl. Lidé se před bombami museli schovávat i v metru. Ve skladech jsme měli asi patnáct tun potravin, které jsme rozdali obyvatelům. Můj manžel Alexej o tom občas žertuje, když říká, že za pár dní jsme ze všech udělali vegetariány," dovolí si s odstupem od prožitých hrůz zavtipkovat i Larysa.

Na Ukrajině zpočátku lidé nechtěli uvěřit, že začala opravdová válka. "Bydleli jsme několik týdnů v suterénu a očekávali jsme, že nepřátelské akce skončí. Ale když začalo být jasné, že válka bude trvat dlouho, přemýšleli jsme, jak žít dál. Nabídka přijet do České republiky přišla od našeho kamaráda Vladislava Jankese, který nám pomohl i s ubytováním. S dcerou jsme byli velmi vřele přijati, už týden po příjezdu jsem například mohla dceru zapsat do školy," vzpomíná.

Na Ukrajině však zůstali zákazníci firmy a všichni zaměstnanci. Náhoda tomu chtěla a v České Vsi kousek od Jeseníku ukrajinští podnikatelé narazili na prostory, kde končil jiný mastný provoz. Když si ho podnikatelka prohlédla, začala se rýsovat naděje, že společný sen ještě nekončí.

"Před válkou jsme neplánovali se nikam stěhovat, ale naopak naše plány úzce souvisely s Ukrajinou. Díky našemu příteli se nám však podařilo najít vhodné prostory a v České republice zaregistrovat firmu. Poté jsme museli projít všemi státními registracemi výroby potravin a získat evropské certifikáty kvality. Na jaře jsme z Charkova přivezli některé zaměstnance, kteří nám začali pomáhat budovat nový podnik v České Vsi," popisuje ředitelka společnosti. 

Její manžel byl celou dobu na Ukrajině, kde po osvobození Charkova organizoval stěhování závodu. "Se zbylými zaměstnanci pod bombami a ostřelováním nakládali techniku do nákladních aut a snažili se zachránit vše, co se dalo. Stěhování nebylo jednoduché, protože bylo potřeba přivézt více jak pětadvacet kamionů s vybavením a surovinami, což bylo velmi nákladné a komplikované," vzpomíná Larysa.

Tank Tomáš z české veřejné sbírky už zasáhl do bojů na Ukrajině. Modernizací prošel ve Šternberku

Ze šternberské zbrojovky vyrazil v říjnu na Ukrajinu tank Tomáš, jehož modernizaci zaplatili účastníci veřejné sbírky nazvané Dárek pro Putina. Iniciátoři kampaně obdrželi informaci, že český tank se už zapojil do bojových operací.

Také začátky podnikání v České republice byly velmi těžké. Ukrajinští podnikatelé neznali jazyk, zákony, zcela jiné jsou zdejší poměry. "Například registrace společnosti nám tady trvala více než měsíc, ale na Ukrajině trvá registrace firmy a založení bankovního účtu jeden až dva dny. Přesto jsme vydrželi, stále pracujeme, ale každý den čelíme mnoha obtížným situacím. Máme problémy například s provozním úvěrováním. V České republice nás banky vidí jako společnost s osmiměsíční historií, neberou v úvahu naši patnáctiletou historii a práci na Ukrajině. Je pro nás téměř nemožné získat půjčku," krčí rameny ředitelka firmy.

Společnost má v současné době 13 zaměstnanců, z toho dva jsou Češi a zbytek Ukrajinci. S uzeninami pro vegany a vegetariány slaví úspěch. V prosinci začala své produkty dodávat českým spotřebitelům, zahájila spolupráci s rohlik.cz a spustila internetový obchod vegetus.cz.

"Naše dodávky stále směřují hlavně na Ukrajinu. Pokračujeme také v pomoci našim lidem na Ukrajině a v distribuci humanitární pomoci. Až válka skončí, plánujeme pracovat jak na Ukrajině, tak v České republice, kde vidíme velký potenciál pro rozvoj trhu s rostlinnými alternativami podobně jako na předních evropských trzích v Německu a ve Velké Británii," plánuje ředitelka Larysa Honska.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vegetus

Štítky neobyčejní, podnikání, uprchlíci, Ukrajina, Česká Ves, jídlo, Charkov, manželé, Česko, válka, okres Jeseník, ruská invaze na Ukrajinu, Rohlik.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Charkova do České Vsi. Výroba uzenin pro vegany jede dál, raduje se ukrajinská podnikatelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.