Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro nádrž Skalička se zkoumá technické řešení. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2031

Řadu let projednávaná protipovodňová nádrž Skalička na Hranicku vstoupila do fáze předprojektové přípravy. Odborníci vypracují technickou studii, která bude podkladem pro proces posouzení vlivu na životní prostředí neboli EIA a také samotný stavební projekt. Podle zástupců ministerstva zemědělství by výstavba mohla začít okolo roku 2031.

„Práce na předprojektové přípravě vodního díla Skalička budou dokončeny v polovině roku 2025. Následně budou zástupci dotčených obcí seznámeni s výsledky technické studie,“ avizuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle databáze smluv vypracuje firma za 42 milionů korun dokumentaci technického řešení, která bude vycházet z celé řady průzkumů. V současnosti dostupné geologické, hydrogeologické a další posudky čeká významné rozšíření, které přiblíží možné vodohospodářské řešení stavby.

„V následujících týdnech zahájíme projekční práce, geodetické zaměření, inženýrskogeologický průzkum a další studie, které nám upřesní informace o stavbě bočního suchého poldru u Skaličky. Výstupem bude technická studie, která poslouží jako podklad pro technický návrh stavby. Dozvíme se například kudy přesně je možné vést hráz, informace o použitých materiálech, jejich dostupnosti, logistice, nákladech a harmonogramu výstavby,“ objasnil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Hranice mají konečně ochranu proti padesátileté vodě. U řeky vznikly i tribuny s posezením

Ochrany proti padesátileté vodě se dočkali obyvatelé Hranic na Přerovsku. Povodí Moravy nyní dokončilo protipovodňová opatření, která zahrnují zídky a hráze, ale i odpočinková místa a posezení u vody. Investice byla téměř 70 milionů korun.

V místě plánovaného vodního díla Skalička už odborníci dělají hydrogeologický monitoring, pomocí kterého zmapují zdejší hydrologické poměry. V roce 2016 začaly výkupy pozemků a staveb, které souvisí se stavbou vodního díla „Výkupy nemovitých věcí vyjdou přibližně na 1,2 miliardy korun. Do současné doby už bylo za nemovitosti vyplaceno více něž 750 milionů korun. Výkupy jsou naplánovány do konce roku 2027,“ podotkl Chmelař. V závěru minulého roku měl stát zajištěny pozemky o výměře zhruba 400 hektarů, celkem bude potřeba zřejmě okolo 700 hektarů.

„Hlavním faktorem, který limitoval výkupy, byl konečný výběr varianty vodního díla Skalička. S ohledem na to, že nebyla známa definitivní varianta, nebyly vykupovány okrajové pozemky. Harmonogram příprav takto komplexní stavby je velmi složité predikovat. Po technické studii bude vlastní projektová příprava a zejména proces EIA. Se zahájením vlastní výstavby je uvažováno nejdříve v roce 2031,“ vysvětlil v závěru roku 2022 mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Plánovaný suchý poldr nepřehradí řeku Bečvu, ale voda do něj řízeně nateče až při povodni, a sníží tak průtok ve vlastním korytě Bečvy. Poldr se využije během povodní, kdy se naplní, a tím se sníží povodňová vlna a omezí případné škody. Na rozdíl od vodní nádrže neumožňuje suchý poldr hospodařit se zásobami vody například nadlepšováním průtoku v období sucha.

O vodním díle Skalička se mluví od povodní v roce 1997. Je součástí souboru protipovodňových opatření, která mají být na Bečvě postupně budována až k obci Troubky u Přerova. O podobě rozlehlé nádrže rozhodla vláda v polovině roku 2022. „Soubor opatření se bude v aktuálních cenách pohybovat kolem šesti miliard korun, z toho vybraná varianta vodního díla Skalička, tedy boční suchý poldr, bude představovat čtyři až 4,5 miliardy korun,“ uvedl loni ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Investice, projekt, Povodí Moravy, nádrž Skalička, vodní dílo, Hranice, předprojektová příprava, Olomoucký kraj, Bečva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro nádrž Skalička se zkoumá technické řešení. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2031  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.