Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Šance pro opuštěné pivovarské sklepy. Proměnu navrhnou studenti architektury

Nadzemní část areálu na ulici Boženy Němcové v Litovli zvaná Vedepka je opuštěná a chátrá, podzemí pak slouží částečně jako sklad například pro technické služby. Letité prostory jednoho ze tří historických litovelských pivovarů mají v budoucnu projít přestavbou v bytové domy. Nejasné je ale zatím využití rozlehlých pivovarských sklepů. Na možné varianty se zaměří studenti architektury z Brna a Prahy.

Sedm studentů architektury z brněnského Vysokého učení technického přivítal litovelský starosta Viktor Kohout (SNK) společně s opozičním zastupitelem Alešem Hubáčkem (Naše Litovelsko) v takřka osiřelém areálu na okraji centra města. Jeho volná část slouží jen k parkování, v budovách se toho děje pramálo. To se má časem změnit, město plánuje investovat do výstavby dvojice bytových domů zahrnujících šestadvacet bytových jednotek.

„Prostor by měl přispět k vyřešení dvou záležitostí v centru města, tedy parkování a bydlení. Jedna z věcí, co nás trápí, je bydlení pro starší občany. Projekt se dokončuje, ale stále je to otevřená záležitost, financování ještě není zajištěno. Přišel nápad zapojit i studenty. Může se stát, že zastupitelé budou mít před sebou víc možností, jak to odstartovat,“ nastínil situaci okolo oblasti s rozlohou přes tři a půl tisíce metrů čtverečních starosta Kohout.

 

Vedení města před časem schválilo využití místa pro výstavbu bytového domu s občanskou vybaveností. Vznikla architektonická studie a v závěrečné fázi je i příprava projektu. Ten se ale nezaměřuje na využití rozhlehlého pivovarského sklepení z poloviny 19. století. O zachování a obnovu velkorysých, částečně zahloubených prostor začal před časem usilovat litovelský zastupitel Aleš Hubáček. „Jeden z předchozích majitelů byl můj kamarád a před třiceti lety jsem si mohl sklepy prohlédnout. Byl jsem z toho nadšený. Majitelé se v průběhu doby měnili, a nakonec má nemovitost ve vlastnictví město, což byla perfektní myšlenka a jsem rád, že se to podařilo,“ vyprávěl jeden z představitelů litovelské opozice, který ve spolupráci s místními architektkami rozběhl iniciativu na nové a atraktivní využití prostorných sklepních místností.  Ty jsou mimořádné mimo jiné i tím, že do nich ani při extrémní povodni v roce 1997 nepronikla voda.

Hlavní příjezd do Litovle omezí oprava. Práce potrvají přes čtvrt roku

Krajská silnice 449 v Litovli a okolí prochází v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a další etapa se má uskutečnit letos na jaře. Tentokrát se bude týkat zejména úseku na příjezdu do města za kruhovým objezdem v ulici Palackého. Pro tuto...

„Postupem času se rozjel projekt města, který by chtěl lokalitu využít pro bytovou výstavbu. Podle mě by bylo vhodné se zabývat i tím, jak prostor využít k občanské vybavenosti, aby lidé byli spokojení a chtěli do města jít bydlet,“ poznamenal Hubáček.

K myšlence na obnovu pivovarských sklepů se tak připojila i místní studentka architektury na VUT, Silvie Drešrová. „Vůbec jsem o sklepních prostorách nevěděla, i když kolem areálu běžně jezdím. Zaujala mě myšlenka, že by lokalita mohla mít i nějaké využití pro mladé lidi, které ve městě nyní chybí. Oslovila jsem pana architekta Jemelku, jestli bychom se sklepy nemohli zabývat pro bakalářskou práci. Nakonec se to vypsalo jako téma a přihlásili se i další spolužáci,“ vylíčila absolventka litovelského Gymnázia Jana Opletala, která je nyní ve čtvrtém ročníku vysoké školy v Brně. Ke snaze o nové využití místa se připojila i litovelská architektka Adéla Chmelová z ČVUT Praha a také studenti z této instituce by měli přinést své pohledy a návrhy.

Podomní prodejce nabízel zabezpečení dveří osmdesátileté ženě z Litovle. Strážníci ho chytili přímo při činu

Přímo při činu přistihli litovelští strážníci podomního prodejce, který se na sídlišti Novosady snažil prodat bezpečnostní systém na dveře osmdesátileté důchodkyni. Nyní ho čeká pokuta za přestupek, podomní prodej je v Litovli zakázán....

 

„Vnímáme to jako velikou příležitost pro Litovel, jde o velice cenné místo. Jedná se o lokalitu na hranici historického jádra, která se zvenčí přimyká k historickým hradbám. Na druhé straně je nábřeží, čímž se potvrzuje atraktivita města přezdívaného Hanácké Benátky. Zatím to z rozhovorů s místními vypadá, že zde chybí mladá, možná i alternativní kultura. Budeme zkoumat možnosti adaptace sklepních prostor pro nějakou veřejnou funkci,“ přiblížil záměr bakalářských prací Vojtěch Jemelka, odborný asistent na Ústavu památkové péče při Fakultě architektury VUT v Brně.

Studenti budou v následujících třech měsících vypracovávat analýzy historie, bytové či kulturní otázky ve městě a podle shromážděných informací každý vytvoří svůj originální architektonický návrh do bakalářské práce. „Můžeme se těšit na širokou paletu různých názorů, což pro město bude hodnotná záležitost. Jako akademici se na to můžeme dívat trochu s nadhledem. Může to nabídnout jiný pohled, ale samozřejmě se zabýváme i reálnou stránkou,“ doplnil architekt Jemelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rekonstrukce, sklepy, pivovarské sklepy, Litovel, stavba, bytový dům, bydlení, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Šance pro opuštěné pivovarské sklepy. Proměnu navrhnou studenti architektury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.