Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala licitace o synagogu. Majitelé ji nabídli Prostějovu, cena je vysoká. Památka zatím dál chátrá

Začala licitace o bývalou synagogu v centru Prostějova, která je už delší dobu v havarijním stavu. Majitelé chátrající objekt nabídli městu, radní to však odmítli, protože cena 6,8 milionu korun je podle nich přemrštěná. Majitelé synagogy reagovali, že jsou ochotni o ceně jednat.

"Ve své nabídce prodeje vlastník synagogy uvádí, že z důvodu vysokých finančních nákladů není schopen zajistit rekonstrukci stavby. Synagogu proto nabídl městu. Město Prostějov vlastníkovi předložilo návrh na odkup synagogy ve výši 400 tisíc korun, tedy za stejnou cenu, za kterou budovu odkoupil v roce 2017 od pravoslavné církve. Tato cena se vlastníkovi zdá neakceptovatelná," řekla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Spolumajitelka synagogy Lenka Skácelová reagovala, že nabízená cena vychází z odhadu. Nabídka města je podle ní zavádějící. "Nezohledňuje investice za opravy, které jsme na budově provedli. A městu jsme také sdělili, že jsme ochotni jednat o ceně přijatelné pro obě strany," uvedla Skácelová.

Další možností je podle Skácelové a jejího manžela, kteří jsou vlastníky, výměna. "Zda by nám město dokázalo nabídnout jako výměnu za synagogu nemovitost, kde by byl podobně jako v synagoze obyčejný bytový prostor a nebytový prostor sloužící pro naše osobní věci. Toto by bylo naše přání," oznámili radnici. V opačném případě manželé synagogu nabídnout k prodeji přes realitní kancelář.

Chátrající synagoga v centru Prostějova je na prodej. Úřady nařídily zabezpečení budovy

Chátrající synagoga v centru Prostějova je na prodej. Současní majitelé nemají na opravy památky peníze, hledají proto investora. Budovu chtějí nabídnout například městu. Stavební úřad mezitím nařídil instalaci ochranných sítí kvůli padající omítce.

Již loni v září Skácelovi přiznali, že na opravy památkově chráněné budovy nemají peníze, a proto hledají investora. Prostějovská synagoga Beth´ha – Midrasch je již roky opuštěná, kvůli vlhkosti z ní odpadává omítka a ve zdech jsou praskliny, které svědčí o poškozené statice. Stavební úřad na konci srpna loňského roku majitelům nařídil zabezpečovací práce, v polovině ledna letošního roku se zde objevili dělníci. Národní památkový ústav synagogu už v roce 2013 zařadil na seznam ohrožených památek.

Na místě synagogy byla původně studovna Talmudu židovské školy, objekt byl také obecním domem. V roce 1951 Židovská náboženská obec budovu prodala pravoslavné církvi, protože z početné židovské komunity se do Prostějova po válce vrátil jen zlomek. Budovu poté ukradl komunistický režim, v roce 1994 se objekt v restituci vrátil církvi. Ta však na další rekonstrukce neměla peníze a budovu v roce 2018 prodala.

"Je potřeba, abychom se stavem synagogy zabývali i jako zastupitelé. Město by mělo začít jednat, využít svého neformálního postavení a vysvětlit vlastníkům, že takhle to dál nejde, a usilovat o odkup stavby, samozřejmě za přiměřenou cenu. Synagoga musí být co nejdříve spravena a připomínat židovskou historii Prostějova. Města, kterému se přezdívalo Hanácký Jeruzalém," nabádá prostějovský opoziční zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!), který na nebezpečný stav dlouhodobě upozorňuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Martin Hájek, Hanácký Jeruzalém

Štítky synagoga, prodej, reality, církve, památky, Prostějov, církev, ODS, Martin Hájek, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala licitace o synagogu. Majitelé ji nabídli Prostějovu, cena je vysoká. Památka zatím dál chátrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.