Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fenomén Praděd. Vychází nová kniha o střeše Jeseníků

Vychází nová kniha o nejvyšší hoře Moravy, o Pradědu. Čtenáři se v ní mohou dozvědět o přírodě a historii této hory a získat i několik tipů na výlet. Nová kniha etnografa a spisovatele Matěje Mately nese podtitul „Vše co byste měli znát o nejvyšší hoře Jeseníků“.

Matěj Matela se narodil v roce 1992 v Bruntále a vyrostl ve Vrbně pod Pradědem. Absolvoval Univerzitu Karlovu a následně působil jako šéfredaktor pražského cestovatelského nakladatelství. Od roku 2018 pracuje ve Vlastivědném muzeu Jesenicka. Při své práci se soustředí na kulturní dědictví původního neměckého obyvatelstva Jeseníků a podhůří a sleduje zajímavé osobnosti z tohoto regionu. Dvacet nejzajímavějších osudů zařadil do své první knihy Zvoník z Cukmantlu (2022). Věnuje se také oboru, který vystudoval na univerzitě. Překládá srbské knihy a věnuje se regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Čtenáři se v nové knize Fenomén Praděd dozvědí nejen o historii této hory, ale i o bohaté přírodě. Vrchol Pradědu a jeho široké okolí je národní přírodní rezervací a oblast Velké kotliny je floristicky nejbohatší lokalitou v Česku. Na celém území Pradědu se nachází vzácné přírodní biotopy jako jsou alpinská společenstva, lesní porosty pralesovitého chrakteru či jedinečná společenstva živočichů. Mezi ty nejunikátnější patří například kamzíci. 

„V knížce se čtenáři dozví o hoře opravdu vše. Kromě přírody a historie se dočtou o duchu Pradědu, který je obdobou Krakonoše, o různých pověstech stejně jako o lidech žijících a pracujících na střeše Jeseníků, tedy o lesnících, pastevcích, dřevařích či uhlířích,“ láká své nové čtenáře autor knihy Matěj Matela. S horou je podle něj spjata i řada významných osobností, jako jsou spisovatelé či botanici.

Psí příběh z olomouckého sídliště slaví úspěch. Kniha pomáhá jezevčíkům v nouzi

Kniha Psí život je jednou z nejprodávanějších loňských letních novinek olomouckého spisovatele Jaroslav Irovského. Velký úspěch knihy autor využil pro dobrou věc. Podporuje neziskovou organizaci Jezevčíci v nouzi, která sídlí v Olomouci-Droždíně.

Praděd je oblíbeným cílem turistů už od druhé poloviny 19. století. Na začátku minulého století na Pradědu vznikla novogotická rozhledna, která ale byla po svém zřícení v 80. letech nahrazena současným vysílačem.

Hora je také významnou křižovatkou turistických tras a také se zde nachází nejvýše položené lyžařské středisko u nás. Na Pradědu se mohou návštěvníci ubytovat v několika chtách. Mezi ty nejvyhlášenější patří Ovčárna, Švýcárna či Kurzovní chata, které svou historii započaly jako vysokohorské salaše.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hotelpradedvysilac.cz

Štítky kniha, Praděd, hora, Matěj Matela, Fenomén Praděd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fenomén Praděd. Vychází nová kniha o střeše Jeseníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.