Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do Bochoře se na čas vrací vrtulníky. Přesune se sem výcvik armádních pilotů a vysokoškoláků

Na letiště do Bochoře u Přerova se na čas vrací vrtulníky. Centrum leteckého výcviku sem přesouvá výcvik armádních pilotů a vysokoškoláků kvůli tříměsíční uzávěře pardubického letiště. Stroje se na Přerovsko začnou přesouvat dnes, výcvik startuje ve středu odpoledne.

Na letišti v Pardubicích bude od středy do poloviny května technická uzávěra, bude se zde opravovat například dráha nebo osvětlení. Centru leteckého výcviku proto přesouvá své aktivity do Čáslavi a do Bochoře.

"Bochoř je vlastně naše mateřské letiště, které provozujeme. Budeme sem přesouvat čtyři lehké víceúčelové vrtulníky Enstrom 480B-G a dva transportní dopravní vrtulníky Mi-17. Budou létat v odpoledních a večerních hodinách, ukončení provozu je nejpozději ve 22 hodin. Proběhlo setkání se starosty okolních obcí, seznámili jsme se s konkrétními letovými hodinami a dny. Letové výcvikové trasy budou v maximálně míře tak, aby nevedly nad vesnicemi," ubezpečil Pavel Lang, mluvčí státního podniku LOM Praha, pod který Centru leteckého výcviku i bochořské letiště spadají.

V Bochoři bude působit desítka pilotů instruktorů a zhruba dvacet členů technického personálu, výcvik zde absolvuje čtyřicítka posluchačů Univerzity obrany Brno a desítka armádních pilotů.

Armádní drony v Přerově. Na letiště v Bochoři se přestěhuje jednotka specialistů z Prostějova

Areál letiště v Přerově-Bochoři by se mohl stát základnou pro rozšiřující se prapor bezpilotních prostředků z Prostějova. Armáda plánuje více než miliardové investice do nákupu bojových dronů a hledá pro výcvik s těmito technologiemi vhodné zázemí.

Vrtulníky na Přerovsko přiletí během dneška nebo zítřka. "Stroje jsou nyní připravené na letišti v Pardubicích a v rámci meteorologických podmínek se budou přesouvat. Nyní je zde zataženo," podotkl mluvčí. V Bochoři má výcvik začít ve středu ve dvě hodiny odpoledne. 

Obyvatelé okolních obcí jsou na letecký výcvik většinou zvyklí. "Jsme v pravidelném kontaktu s letištěm a s dostatečným předstihem jsme byli seznámeni s harmonogramem výcviku. Chápeme, že výcvik musí někde pokračovat. Nyní je zimní období a brzy tma, potřebují cvičit i noční lety, takže se ze začátku bude létat i večer. Lidé to většinou berou tak, že vrtulníková základna tady byla, létalo se a létat se bude," popsal starosta Bochoře Tomáš Volek.

Harmonogram letů je na webových stránkách obce, na sociálních sítích a na elektronické úřední desce. Zaregistrovaní obyvatelé navíc veškeré informace dostali textovou zprávou nebo emailem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LOM Praha

Štítky vrtulníky, výcvik, hluk, noc, letiště, okres Přerov, Přerov, Pardubice, Bochoř, Čáslav, Pavel Lang, LOM Praha, Mi-17, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Bochoře se na čas vrací vrtulníky. Přesune se sem výcvik armádních pilotů a vysokoškoláků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.