Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nevzhledná dominanta přerovského náměstí čeká na vyhlášení tendru. Úředníci chystají stěhování

V závěru letošního roku počítá vedení Přerova se startem rekonstrukce rozlehlé budovy na hlavním náměstí T. G. Masaryka, která svým vzhledem řadu let budí i negativní emoce. Objekt známý jako Emos se musí kvůli získání dotace v předstihu vyklidit. Radnice zatím plánuje výběrové řízení, po kterém bude jasněji i o nákladech na přeměnu pětipodlažní stavby.

Budova na adrese T. G. Masaryka 16 zabírá takřka celou jednu stranu přerovského náměstí, vedení města chce dát více než padesát let staré stavbě novou tvář a funkčnost. Budoucí podoba vzešla z architektonické soutěže, vítězným návrhem je studie od společnosti Anagram&Gruppa, která sídlí na Kypru.

Na základě architektonického návrhu vznikla projektová dokumentace. „V současné době je kompletně ukončena projektová příprava stavby včetně pravomocného stavebního povolení, probíhá příprava podkladů pro veřejnou zakázku. Výběrové řízení na dodavatele stavby nebylo dosud vyhlášeno,“ přiblížil aktuální situaci okolo diskutované budovy v centru Přerova náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Památkáři nepovolili v Přerově zastávku se zelení. Přes přístřešek by nebylo vidět na historizující budovy

Jedním z vítězných projektů pilotního ročníku participativního rozpočtu v Přerově je vybudování takzvané zelené zastávky na ulici Palackého nedaleko centra města. Ukázalo se však, že v této lokalitě má vznik přístřešku pokrytého rostlinami hned...

Podle položkového rozpočtu má přestavba vyjít na přibližně 305 milionů korun, ještě před dvěma lety přitom kalkulovalo vedení města s částkou 130 milionů. „Konečná cena realizace stavby samozřejmě vzejde až z veřejné zakázky na dodavatele stavby. Statutární město Přerov bude žádat o poskytnutí dotace na revitalizaci území se starou stavební zátěží v rámci programu Brownfieldy financovaného z Nástroje pro oživení a odolnost v roce 2023,“ informoval přerovský investiční náměstek. Pro naplnění podmínek dotace musí úředníci předem opustit své kanceláře a z náměstí TGM 16 zamíří do budovy na Smetanově ulici a také do Výstavní síně Pasáž, která tak v následujících třech letech nebude sloužit kultuře, nýbrž potřebám magistrátu.

V Pasáži by měl sídlit odbor zajišťující dopravní agendy, evidenci vozidel, vydávání občanských průkazů, cestovních pasů a řidičských průkazů. Na novém působišti by měla dočasně pobývat asi dvacítka úředníků. „Velmi nás mrzí, že bude na skoro tři roky přerušena činnost galerie v Pasáži. Nicméně zastupitelstvo rozhodlo o koupi a rekonstrukci TGM 16. A po dobu, kdy budou probíhat stavební práce, musí magistrát zajistit fungování agend, které tam dosud jsou. A na to potřebujeme bezbariérovou budovu,“ konstatoval tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch.

Stěhování úředníků začne pondělí 20. února a až do čtvrtku 24. února bude omezena činnost na úseku dopravních přestupků, silničního správního úřadu a dopravního úřadu. „Od pondělí 27. února budou tyto činnosti plně dostupné na nové adrese Smetanova 7, kam se přemístí silniční správní a dopravní úřad a na adrese Smetanova 7a, kde se budou řešit dopravní přestupky,“ informoval na webu města přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Ještě s výraznějšími komplikacemi by měli počítat občané, kteří si v březnu budou potřebovat vyřídit občanku, pas či řidičák. „Pokud nechtějí nebo nemohou doklady vyřizovat v jiných městech, měli by přijít na úřad do poloviny března – po tomto datu totiž budou přepážky na TGM 16 zrušeny,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Tato část úřadu se bude od 15. do 31. března stěhovat do náhradních prostor v Pasáži. „Vyřídit nové doklady si lidé budou moci na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností – například v Lipníku nad Bečvou, Olomouci či Prostějově. V Přerově to ale možné nebude. Vyhotovené doklady, které si nevyzvednou do 15. března, budou vydávány v náhradních prostorách v ulici Bratrská 34,“ objasnila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.  V Pasáži pak bude úřad fungovat od pondělí 3. dubna.   

Budova TGM 16 měla v posledních letech několik využití – v části pracovali úředníci, byly tam kanceláře soukromých firem i prodejna s elektrem. Část objektu patřila také státu, v roce 2020 koupil Přerov budovu za 38 milionů korun, poslední patro pak město vykupuje od  Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za 10,4 milionu.

Po rekonstrukci bude v objektu nové magistrátní sídlo, v němž má pracovat 160 zaměstnanců. Přemístí se sem tedy zhruba polovina úřadu. Nová forma budovy EMOS má přinést také oživení centra města. Kromě pracovního zázemí pro úředníky má nabídnout i oddechové prostory či jedinečnou moderní vyhlídku. „Předpoklad zahájení rekonstrukce je v závislosti na výsledku veřejné zakázky na dodavatele stavby koncem roku 2023, dokončení stavby se předpokládá do konce roku 2025,“ doplnil náměstek Lichnovský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Stavba, investice, rekonstrukce, Přerov, Emos, náměstí, TGM, Pasáž, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevzhledná dominanta přerovského náměstí čeká na vyhlášení tendru. Úředníci chystají stěhování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.