Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTOGALERIE: V muzeu v Prostějově si lidé mohou vyrazit pamětní minci. Výročí 130 let připomíná také výstava

Prostějovské muzeum si v letošním roce připomíná 130. výročí, pro zájemce připravilo speciální pamětní minci, kterou si mohou sami vyrazit. Až do konce května probíhá také výstava, která počátky muzejnictví v Prostějově připomíná řadou unikátních fotografií nebo sbírkových předmětů.

FOTOGALERIE: Jak se razí pamětní mince

Pátek, 24. února 2023, 13:12

FOTOGALERIE: Jak se razí pamětní mince
FOTOGALERIE: Jak se razí pamětní mince

"Výročí založení muzea si zájemci mohou připomenout vlastnoručně vyraženou pamětní mincí. Jedná se o jedinečnou minci, která je k dostání pouze v tomto roce," uvedla mluvčí Muzea a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

Ve vstupní hale u pokladny je k dispozici razící stroj, obsluha je velmi jednoduchá. Matrice se vloží na určené místo, ražba proběhne pomocí kladiva. Celou operaci zvládnou i děti, pokud by si někdo nevěděl rady, obsluha u pokladny všem návštěvníkům ochotně poradí.

Speciální výstava k výročí prostějovského muzea začala před pár dny a potrvá do 7. května. "Výstava vznikla při příležitosti 130. výročí od Národopisné výstavy v Prostějově roku 1893, která ve městě dala základ muzejnictví. Návštěvníci mohou vidět mimo jiné unikátní snímky z prostějovské národopisné výstavy, původní expozice na prostějovském zámku, staré plány muzea a sbírkové předměty reprezentující pestrost sbírkových fondů," popsala Hamzová.

Největší perlou jubilejní výstavy je podle ní krátký filmový šot z roku 1956, na kterém jsou půvabně zachyceny tehdejších muzejní interiéry.

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea

Z ochozu prostějovského muzea neznámý muž strhl ukrajinskou vlajku, a přitom poškodil pískovcové zábradlí. Kovovou tyčí, na které byla vlajka pověšená, poté ohrožoval kolemjdoucí a vlajku nakonec roztrhal. Je to už potřetí, co někdo vlajku...

Národopisná výstava v roce 1893 se konala v dnešní základní škole v Komenského ulici. Organizaci akce tehdy převzal místní spolek Průmyslová jednota pod vedením Eduarda Skály, tehdejšího náměstka starosty města Prostějova.

Jednota už od roku 1887 provozovala živnostenské muzeum, které se však zaměřovalo spíše na výrobky místních řemeslníků a továrníků. Několik měsíců po skončení Národopisné výstavy byl v říjnu roku 1893 založen nový spolek Musejní a průmyslová jednota. Nové muzeum pak našlo domov v severním křídle prostějovského zámku v bývalé sýpce. Pod správu města Prostějova přešlo na jaře roku 1905 a pod názvem Národopisné a průmyslové muzeum města Prostějova a Hané se přestěhovalo do prostor bývalé renesanční radnice na hlavním náměstí, kde sídlí dosud.

V současnosti patří k hlavní budově také Galerie Špalíček v ulici Uprkova, Červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané a prostějovská hvězdárna. Po Sametové revoluci se vedení muzea ujali Pavel Marek a následně Václav Hruška, který působil v muzeu delší dobu a zanechal zde výraznou stopu. Pak se vedení měnilo a muzeum bylo v útlumu. Současná ředitelka Veronika Hrbáčková nastoupila v polovině roku 2021 a nastartovala oživení celé instituce.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík, Muzeum a galerie v Prostějově, Město Prostějov

Štítky ražba, mince, muzeum, výstava, výročí, Prostějov, Muzeum a galerie v Prostějově, Petr Bezruč, Pavel Marek, Václav Hruška, Eduard Skála, Sametová revoluce, Jubilejní zemská výstava v Praze 1891, Jednota ku povzbuzení průmyslu v Čechách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V muzeu v Prostějově si lidé mohou vyrazit pamětní minci. Výročí 130 let připomíná také výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.